Van Overtveldt vraagt mildere boetes voor fouten in btw-aangiften 

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) geeft zijn administratie de opdracht om een nieuw boetebeleid uit te werken voor  bedrijven die fouten maken in hun btw-aangifte. De huidige regels zijn te streng, vindt hij, en de boetes staan niet in verhouding tot de aard van de overtreding.

Bedrijven die hun btw-aangifte verkeerd of niet invullen, riskeren forse boetes.  Bedragen variëren van 50 tot 5.000 euro, afhankelijk van de aard van de fout.  De boetes voor fouten in de btw-aangiften werden in 2012, onder de regering Di Rupo, nog verhoogd. 

Van Overtveldt vindt de regels, die toen werden uitgewerkt, te streng.  De  hoge boetebedragen staan niet in verhouding tot de aard van de overtredingen, vindt hij.  "Het zijn ook vaak beginnende ondernemers die nog weinig ervaring hebben met het invullen van btw-aangiften en onopzettelijk fouten begaan, die bestraft worden", zegt Van Overtveldt. "Voortaan zal er uitgegaan worden van de goede trouw van de ondernemer, niet langer van de kwade trouw".

Voor boetes die vanaf begin dit jaar werden opgelegd, kunnen ondernemingen een verzoek tot kwijtschelding indienen.  Dan moeten wel deze voorwaarden vervuld zijn. 

  • Het moet gaan om een eerste overtreding/fout van dezelfde aard die de btw-plichtige in een periode van 4 jaar tijd begaat.  
  • De fout werd niet opzettelijk gemaakt.  De goede trouw wordt steeds verondersteld.  Kwade trouw moet door de btw- administratie worden aangetoond.
  • De overtreding heeft geen impact op het bedrag van de verschuldigde btw (bijvoorbeeld het invullen van een bedrag in een verkeerde kolom).

Bedrijven of zelfstandigen die wel opzettelijk fouten maken of geen btw-aangifte indienen, zullen onverminderd beboet worden, zo waarschuwt Van Overtveldt nog.

Meest gelezen