Nederlandse oud-minister Wouter Bos gaat investeringsbank leiden

Wouter Bos nam in 2010 afscheid van de politiek, en ging de zakenwereld in. In België werd hij bekend vanwege zijn omstreden rol in de splitsing van Fortis in 2008.

Invest-Nl

Invest-NL wordt een investeringsbank waar bedrijven terecht kunnen voor de financiering van vernieuwende projecten waar gewone banken vaak geen interesse in hebben. De Nederlandse overheid steekt tweeënhalf miljard euro in Invest-NL en verwacht daarmee ook onder meer institutionele beleggers over de streep te trekken.

Ambtenaar

De voormalige minister van Financiën voor de Nederlandse sociaaldemocraten (PvdA) begint eind oktober aan zijn nieuwe baan. Invest-Nl moet nog worden opgericht, en omdat de wetgeving nog door het parlement moet worden goedgekeurd doet Bos dat als ambtenaar. Zodra de vennootschap bestaat, vermoedelijk niet voor het voorjaar van 2019, wordt hij er CEO. 

Ophef

In België kennen we Bos vooral als de man die, als Nederlands minister van Financiën, onderhandelde over de splitsing van Fortis, tijdens volle financiële crisis. Hij veroorzaakte ophef toen hij zich liet ontvallen dat Nederland met het beste deel van Fortis was gaan lopen. Enkele jaren later werd dat beeld bijgesteld.

202.000 euro bruto

Als CEO van Invest-Nl gaat Bos jaarlijks 202.000 euro bruto verdienen. Daar komt nog eens een onkostenvergoeding bij. De Nederlandse regering vindt dat bedrag gerechtvaardigd, "gezien de aard van de werkzaamheden en het tijdelijke karakter van de aanstelling". 

Meest gelezen