Videospeler inladen...

Nieuwe stakingsaanzegging bij het spoor: ASTB wil werk neerleggen tussen 12 en 14 juli

Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB), een kleine vakbond bij het spoor, wil tussen 12 en 14 juli 48 uur lang staken. Daarvoor heeft de bond een stakingsaanzegging ingediend. In de 2 dagen voordien wil de bond OVS dan weer staken. Beide vakbonden verwerpen de voorstellen van de directie over de lonen van de treinbestuurders. 

Drie kleinere spoorbonden (met behalve OVS en ASTB ook Metisp-Protect) hadden al met stakingen in juni gedreigd, maar die aanzeggingen werden om procedurele redenen geweigerd door HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.

Alvast twee van hen hebben nu opnieuw aanzeggingen ingediend. OVS liet donderdag weten dat ze kan staken van 10 juli om 3 uur 's morgens tot 12 juli om 3 uur 's morgens. Op dinsdag 3 juli is nog een verzoeningsvergadering gepland.

Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) meldt nu ook een nieuwe aanzegging te hebben ingediend. Die staking zou onmiddellijk op die van OVS volgen: van 12 juli om 3 uur tot 14 juli om 3 uur. Bij de vakbond was niet onmiddellijk iemand bereikbaar voor meer informatie.

Het is nog niet duidelijk of ook Metisp-Protect, die in de eerste, afgewezen aanzegging liefst acht stakingsdagen plande, opnieuw een aanzegging zal indienen.

Ook vandaag staking

De 48 urenstaking die ACOD Spoor sinds gisteravond 22 uur houdt, heeft niet te maken met de herwaardering van de treinbestuurders.

De socialistische spoorbond protesteert tegen het feit dat niet alle spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten.

Meest gelezen