Opletten met barbecue en composthoop: verschillende grasbranden in Vlaams-Brabant

De brandweerzone Oost Vlaams-Brabant waarschuwt voor de gevaren van barbecueën met dit warme zomerweer. Afgelopen nacht waren er namelijk verschillende grasbranden.

In Pellenberg bij Lubbeek is een grasveld van 150 vierkante meter afgebrand door een niet zo stabiele barbecue in combinatie met het droge weer. De brandweer moest uitrukken om de brand te blussen. Ook in Rotselaar en Holsbeek waren er gisteren verschillende grasbranden. 

Tips

Tim Renders van de brandweer geeft enkele tips als je met dit droge weer toch je barbecue op een veilige manier wil aansteken. "Zorg er altijd voor dat je barbecue stabiel staat, uit de wind en dat hij op een niet-brandbare ondergrond staat. Op het gras barbecueën is niet zo'n goed idee met deze temperaturen. Zorg er ook altijd voor dat je een tuinslang bij de hand hebt en liefst ook een emmer met zand en gebruik zeker nooit aanmaakvloeistof."

Je houdt je composthoop ook best in de gaten. Want compost kan erg warm worden en als er dan droog materiaal in de buurt komt, kan er vuur ontstaan. Ook als er glas op de grond ligt, kan dit als een soort vergrootglas gaan werken en kan er vuur ontstaan.

En tot slot waarschuwt de brandweer ook voor onkruidbranders. Die haal je met dit weer beter niet uit je garage of tuinhuis. 

Meest gelezen