AFP or licensors

Orange wordt stevigere concurrent voor Proximus en Telenet

Telecomoperator Orange zal voortaan minder moeten betalen aan Telenet voor het gebruik van de kabel. Op die manier willen de regulatoren de concurrentie in ons land aanzwengelen.

De Belgische telecom- en mediaregulatoren hebben hun nieuwe marktanalyse voor breedbandinternet en televisie klaar. Ze komen tot de conclusie dat de concurrentie op de telecommarkt onvoldoende speelt. De grote operatoren wordt niet aangespoord om met elkaar te concurreren waardoor de prijzen blijven stijgen. En zonder regulering zou er nog minder keuze zijn voor de gebruikers.

Daarom vinden de regulatoren dat de netwerken van Proximus en Telenet open moeten blijven voor concurrenten zonder vast netwerk zoals Orange.

Orange is een louter mobiele speler, maar biedt sinds 2016 televisie en internet aan via de kabel van Telenet. Eind maart had Orange 122.000 klanten met zo’n tv- en internetabonnement. Maar de mobiele speler slaagt er niet in om daar ook iets aan te verdienen, omdat de groothandelsprijs - die het moet betalen aan Telenet voor het gebruik van de kabel - volgens Orange te hoog is.

Die groothandelsprijzen zullen vanaf augustus zakken. Bovendien wordt Orange niet meer verplicht om tv en internet tegelijk aan te bieden. Het kan voortaan enkel een internetabonnement aanbieden en zo inspelen op jongeren. Voor hen is een tv-abonnement vaak geen must omdat ze tv of Netflix kijken via internet.

Meest gelezen