Videospeler inladen...

Dromen en verwachtingen van pas afgestudeerde leerkrachten: VRT NWS volgt vier van hen een jaar lang 

De voorbije week zijn heel wat studenten afgezwaaid, klaar om een nieuw hoofdstuk in hun leven te beginnen. Onze onderwijsspecialist, Brigitte Vermeersch, ging naar de afscheidsbarbecue in de Odisee-hogeschool in Aalst. Ze sprak er met enkele pas afgestudeerde leerkrachten over hun hoop en verwachtingen voor de toekomst. 

Het valt op: deze jongens en meisjes zijn enthousiast om te starten als kleuterleerkracht of leraar lager onderwijs.  De 2 jongens hebben al meteen zicht op werk, bij de meisjes is het nog spannend afwachten of hun sollicitatiemails iets zullen opleveren. Bij velen van hen is juf of meester worden een droom die ze al van jongs af koesterden. Maar de studie en de stages, ook in het buitenland, bleken niet altijd makkelijk. 

Liam: “Ik ben blij dat ik het diploma heb gehaald: eindelijk meester Liam!”

Liam Vanderperren is 20. Zijn eerste idee was om een opleiding vastgoed te beginnen. Maar zijn familie met wel 6 leerkrachten overtuigde hem om voor leraar lager onderwijs te gaan en daar heeft Liam geen minuut spijt van. 

In het middelbaar onderwijs volgde Liam de opleiding landbouw en technische wetenschappen, waar hij veel praktijk kreeg. "Op een stoel zitten en luisteren is niks voor mij", vertelt hij. "Daarom dat lesgeven mij zo bevalt: je bent een hele dag actief bezig met kinderen". 

Videospeler inladen...

Rani: “Al 80 mails verstuurd, maar voorlopig nog geen job als kleuterleidster te pakken”

Rani De Backer (23) heeft minder geluk. Zij heeft al 80 sollicitatiemails verstuurd, maar tot nog toe kreeg ze  geen job aangeboden. Scholen antwoorden dat ze geen vacatures hebben of dat ze nog aan het puzzelen zijn. 

Maar Rani geeft de hoop niet op.  Ze heeft heel bewust gekozen om kleuterleidster te worden nadat ze eerst de opleiding voor leerkracht lager onderwijs begonnen was. Maar ze houdt van toneel en expressie en denkt dat ze die interesses beter kan uitspelen bij jonge kinderen. Ze is er zich wel van bewust dat de job van leerkracht nu een pak complexer is dan vroeger: 

Videospeler inladen...

Pauline: “Het zat altijd al in mij: juf zijn, in de kleuterschool zeiden ze al: dat wordt een chefke”

Ook Pauline Moens (21) startte in de opleiding voor leraar lager onderwijs, maar schakelde dan over naar het kleuteronderwijs. Ook zij is volop aan het solliciteren en wacht in spanning af . 

Pauline studeerde sociaal-technische wetenschappen met de bedoeling om dan door te stromen naar een lerarenopleiding. Het heeft altijd in mij gezeten , vertelt ze, al in de kleuterschool zeiden ze “dat wordt een chefke”. 

Pauline deed ook een ontwikkelingsstage in India. Ze liet er de leerkrachten daar kennismaken met beloningssystemen die hier in de Vlaamse kleuterklasjes worden gebruikt in plaats van de lijfstraffen die ze in India hanteerden. 

Pauline blikt tevreden terug op de jaren die ze hier op de hogeschool doorbracht. 

Videospeler inladen...

Wesley: “Het was een heel druk jaar: werken, opnieuw studeren én papa worden”

Wesley Van de Maele (24) heeft een hele weg afgelegd om zijn passie te vinden. Nadat hij elektriciteit had gestudeerd in het beroepsonderwijs, begon hij aan de opleiding voor kleuterleraar. Maar hij kon er zijn draai niet vinden en na een paar jaar stopte hij en ging werken. 

Maar uiteindelijk keerde hij terug naar zijn droom en via afstandsonderwijs heeft hij nu zijn opleiding kunnen afwerken. En hij heeft meteen al een halftijds contract op zak als zorgcoördinator. 

Wesley heeft een boodschap voor de jongens die graag in het onderwijs zouden willen werken. 

Videospeler inladen...

Eind augustus, begin september, zoeken we Liam, Rani, Pauline en Wesley opnieuw op. Hebben ook de meisjes intussen werk gevonden? Hoe verlopen de voorbereidingen voor de eerste werkdagen? En vooral ook: hoe ervaren ze die eerste schooldagen? Hun relaas vindt u dan terug op onze site.

De verhalen en video’s van nog twee andere pas afgestudeerde leerkrachten, Lissette en Lien, kan je bekijken op de Facebookpagina van Brigitte Vermeersch:

Meest gelezen