Jasper Jacobs

Peumans: "Theo Francken niet de geknipte man om N-VA te leiden"

Op goed een jaar voor zijn afscheid van de nationale politiek, maakt Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zich vrijdag, in een interview op de website van Het Belang van Limburg, zorgen over de marsrichting van zijn partij. "Theo Francken is voor mij niet de geknipte man om de partij te leiden."

Jan Peumans heeft in een interview met Het Belang van Limburg gezegd dat hij staatssecretaris Theo Francken geen geschikte opvolger vindt voor N-VA-voorzitter Bart De Wever.

"Ik zie dat de oude Volksuniërs zich in toenemende mate ergeren aan het woordgebruik. Ik hoor dat ook in mijn eigen omgeving. Volgens mij is dat een van de verklaringen voor de terugval van onze partij in de peilingen. Dat mensen zeggen: dat woordgebruik is niet ons woordgebruik. En het mijne is het ook niet. In de politiek wordt heel hard geroepen, maar we spreken wel nog altijd over mensen", zegt Peumans in de krant.

Peumans toont zich verderop in het interview bovendien geen voorstander van de keuze om Zuhal Demir in oktober de lijst te laten trekken in Genk. "Ik vind: als je in een lokale afdeling komt waar je tevoren geen historische band mee had, moet je je een beetje bescheiden opstellen. Als je als nieuwkomer uit Antwerpen komt en je de wetten wil stellen, krijg je automatisch tegenstand."

Het is niet de eerste keer dat Peumans het oneens is met de lijn van zijn partij. Enkele weken geleden sprak de 67-jarige politicus zich nog uit over de harde taal van zijn voorzitter over de verantwoordelijkheid van de ouders van het doodgeschoten Koerdische meisje Mawda.

Meest gelezen