Politiechef Hillsborough 1989 moet voor rechter verschijnen

De ramp in Hillborough, nabij de Engelse stad Sheffield, tijdens de match tussen Liverpool en Nottingham Forrest, leidde tot een trauma in de Engelse voetbalwereld. De politiechef wordt beschuldigd van doodslag.

Poorten open

Het had een feest moeten worden, die vijftiende april 1989. Twee Engels topploegen traden tegen elkaar aan, in de halve finale van de FA Cup, de beker van Engeland. Toen het stadion al volgelopen was, nam politiechef David Duckenfield de rampzalige beslissing om de poorten open te zetten voor een aanvoer van nieuwe supporters. Vijfennegentig mensen kwamen om in het gedrang. Er vielen meer dan zevenhonderd gewonden.

"Dronken Liverpoolsupporters"

In de dagen na de tragedie verspreidde de politie het gerucht dat dronken Liverpoolsupporters verantwoordelijk waren, een gerucht dat jarenlang standhield, hoewel de Liverpudlians de toedracht van meet af aan betwistten. In 2016 maakte een nieuw onderzoeksteam bekend dat de doden te betreuren waren door grove nalatigheid bij de politie en bij de ambulancediensten.

Vijf voor de rechter

Nog vier anderen moeten ook voor de rechter verschijnen: de secretaris van de club Sheffield Wednesday, wegens het overtreden van de wetten op de openbare veiligheid,  die zich samen met Duckenfield in september moet verantwoorden, een oud-advocaat en twee andere oud-politieagenten wegens het belemmeren van de rechtsgang. Het proces van de drie laatsten heeft plaats in januari volgend jaar.

Meest gelezen