McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Radio 1 gaat op zoek naar het mooiste "out of office" bericht

Radio 1 en het Vlaams-Nederlands huis deBuren gaan deze zomer op zoek naar het mooiste, grappigste, meest inspirerende afwezigheidsbericht. De mooiste inzending wordt bekroond met een cultureel reisje.

De zomervakantie is begonnen en dat wil zeggen dat het seizoen van de "out of office" berichten in onze mailbox geopend is. In een speciale Radio 1 uitzending vanuit het Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel ging radiopresentatrice Ayco Duyster met enkele bekende gasten op zoek naar het mooiste "out of office" bericht. Onder andere dichteres Joke van Leeuwen, stand-upcomedian Wim Helsen en zanger Erik de Jong schreven voor de gelegenheid hun mooiste afwezigheidsbericht. 

Er werd een wedstrijd gelanceerd waarbij luisteraars zelf hun mooiste "out of office" bericht kunnen insturen.

 Ik ben voor onbepaalde tijd offline omdat ik terwijl u dit leest in een hangmat lig en geen zin heb in communiceren.

Wim Helsen, stand-upcomedian
© VRT Joost Joossen

Wim Helsen schreef een afwezigheidsbericht waarbij hij iedereen met een kwinkslag uit zijn mailbox wil houden:

"Beste, Ik lees uw bericht niet en ik stuur geen antwoord. Ik ben voor onbepaalde tijd offline omdat ik terwijl u dit leest in een hangmat lig en geen zin heb in communiceren. De hangmat hangt in mijn keuken. Soms eet ik er een sandwich in, of ik drink bier. Iedereen die mij mailt krijgt dit bericht, behalve een paar vrienden en interessante kennissen. Daar hoort u niet bij. Veel plezier nog met het mailen naar mensen!"

Beluister zijn "out of office" hier:

Dichteres Joke van Leeuwen schreef voor de gelegenheid een "out of office" waarmee je zelf aan de slag kan. "Kort het gerust in of maak het langer" zei ze tijdens de uitzending: 

"Er is een onderwaterhotel voor hooggeplaatste gasten 
ergens - niet hier. 
Er is een vleesetende plant in de tuin van een visser 
ergens - niet hier. 
Er is een kabelbaan boven huizen die naar soep ruiken 
ergens - niet hier. 
Er is een vogelbekdier zonder identiteitsvragen 
ergens - niet hier. 
Er is een miljoenenstad waar ze wespenkoekjes eten 
ergens - niet hier.

En ik ben ook ergens - niet hier."

FRED DEBROCK

Filosofe Alicja Gescinska hield het kort en bondig:

Stephen Hawking zei ooit dat werk zin en een doel aan ons bestaan geeft. Dat klopt. In mijn geval is dat: veel zin in vakantie.

Alicja Gescinska, filosofe

"Stephen Hawking zei ooit dat werk zin en een doel aan ons bestaan geeft. Dat klopt. In mijn geval is dat: veel zin in vakantie; niet hoeven te werken als doel. Daar ben ik nu van aan het genieten! Jammer genoeg sta ik tot uw beschikking vanaf xx/xx. Voor dringende vragen, gelieve contact op te nemen met mijn collega xx."

En straks, als ik je lees, weet ik nog steeds niet wie je bent. Wie je echt bent. Ik ben er niet, nee, maar weet je, jij bent er eigenlijk ook niet. Niemand is er. 

Erik de Jong, zanger Spinvis

Het langste "out of office" bericht van de uitzending kwam van Erik de Jong, zanger van Spinvis:

"Nee, ik ben er niet. Ik lees je niet. Ik hoef je ook niet te lezen, want ik weet al wat je te melden hebt, of beter gezegd, ik weet al hoe dit verder zal verlopen. Als ik over twee weken hier weer zit, in dezelfde kamer, uitkijkend op dezelfde parkeerplaats, dan zal ik je lezen. Dat wil zeggen, als het me lukt om je bericht tenminste tot aan de helft te lezen. Meestal dwalen mijn gedachten voor die tijd al af naar prettiger oorden die me even doen vergeten dat ik je ook nog antwoord moet geven. Ik probeer maar gewoon eerlijk te zijn. Vat dit niet persoonlijk op. Of doe het wel, de maan zal de getijden toch wel aansturen en naamloze vliegen zullen toch wel in dat raadselachtige patroon van onzinnige vierkantjes onder de lamp naar iets blijven zoeken. Ik ben ook zo’n vlieg. En jij ook. Waarschijnlijk wil je iets vragen. Waarschijnlijk geef ik dan antwoord. En hoe ik het ook probeer te vermijden, dat antwoord genereert altijd weer nieuwe vragen. En zo vliegen we onze vierkantjes. Klink ik te pompeus? Die neiging heb ik soms een beetje als ik niet weet wie ik tegenover me heb. En straks, als ik je lees, weet ik nog steeds niet wie je bent. Wie je echt bent. Ik ben er niet, nee, maar weet je, jij bent er eigenlijk ook niet. Niemand is er. Ik hoop oprecht dat ik je bij deze heb afgebracht van het plan om hier ooit nog op terug te komen. Het bespaart ons beide zoveel vruchteloze vierkantjes. Wees niet boos, het heeft geen zin, je zou boos zijn op iets wat niet bestaat.

Want ik ben er niet"

Wie zelf wil deelnemen. Je eigen "out of office" insturen kan nog tot 15 augustus. Deelnemen kan via de website van Radio 1. 

Meest gelezen