Twee minderjarigen bekennen dat ze stenen gooiden op spoor bij Brussel-Noord

Twee minderjarige jongens, van 13 en 15 jaar, hebben bekend dat ze eerder deze week stenen gooiden op de sporen nabij het station Brussel-Noord. Dat meldt het Brusselse parket.

Er werden drie minderjarigen opgepakt in het onderzoek, maar een van hen bleek niets met de zaak te maken te hebben. De twee andere jongens bekenden de feiten. Ze zouden bij de twee incidenten betrokken geweest zijn. Ze waren niet bekend bij het gerecht. "De ouders werden ook verhoord en zijn geschrokken van de feiten van hun kinderen", aldus het parket.

De jongens werden in vrijheid gesteld, maar worden vandaag bij de procureur des Konings verwacht. "Er zal dan beslist worden welk gevolg aan beide dossiers wordt gegeven."

Het treinverkeer rond Brussel-Noord moest deze week twee keer een tijdje worden stilgelegd door stenengooiende jongeren.

Het parket deelde donderdag nog mee dat de feiten beschouwd worden als kwaadwillige belemmering van het verkeer, een misdrijf waarop gevangenisstraffen van 5 tot 10 jaar staan als het om meerderjarige daders gaat. Bovendien dreigen de jongeren en hun ouders op te draaien voor de schade aan de treinen en de spoorinfrastructuur, en voor de schade die de vertragingen hebben veroorzaakt.

12.000 minuten vertraging

Uiteindelijk zorgden de twee incidenten voor ongeveer 12.000 minuten vertraging en een honderdtal gedeeltelijk of volledig afgeschafte treinen. Intussen heeft Infrabel ook formeel klacht ingediend. "We vinden dit levensgevaarlijke gedrag absoluut onaanvaardbaar", zegt woordvoerder Thomas Baeken. De spoornetbeheerder is van plan de kosten te verhalen op de verantwoordelijken. Er was geen schade aan de spoorinfrastructuur, maar het bedrijf moest wel personeel ter plaatse sturen enzovoort.

Meest gelezen