Videospeler inladen...

Vaag EU-akkoord: elk land geeft er een eigen interpretatie aan

Zowel in Duitsland, als in Italië en Hongarije wordt triomfantelijk gereageerd op het akkoord dat de Europese regeringsleiders hebben gesloten over migratie. Ze lezen het akkoord elk op hun eigen (tegenstrijdige) manier. "Italië maakt zich sterk dat vluchtelingen voortaan eerlijker verdeeld zullen worden", zegt correspondent Mustafa Marghadi vanuit Rome. "Hongarije is blij, want er is geen verplichting om migranten op te nemen", zegt correspondent Stefan Bos vanuit Boedapest. 

De druk om tot een akkoord te komen is groot, want Duitse regeringspartij CSU dreigde om de Duitse grenzen te sluiten zodat er geen extra migranten het land kunnen binnenkomen. "Merkel klopt zichzelf op de borst dat ze met het akkoord grenssluitingen heeft vermeden", zegt correspondent Anke Plättner vanuit Berlijn. "Het wordt als positief gezien dat Italië en Griekenland vluchtelingen zullen terugnemen die na hun aankomst in Europa naar Duitsland zijn gegaan."

Tegelijkertijd klopt de CSU zichzelf ook op de borst. "Zij zeggen dat het akkoord er niet zou zijn gekomen als de druk niet zo hoog was geweest", aldus Plättner. "Maar het is nog niet duidelijk of CSU dit akkoord wel verregaand genoeg zal vinden." (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Duitsland is dus blij dat Italië migranten die de grens overstaken zal terugnemen, in Italië wordt ook getriomfeerd. "Italië is blij dat er in het akkoord gesproken wordt op een betere verdeling van migranten in Europese landen", zegt correspondent Mustafa Merghadi vanuit Rome. "Maar in het akkoord staat dat dit op vrijwillige basis moet gebeuren. Voorlopig heeft nog geen enkel Europees land zichzelf kandidaat gesteld."

"Italië is ook blij dat de meeste Europese leiders meestappen in het verhaal om hotspots op te richten buiten Europa. Maar Libië en Tunesië hebben al laten weten dat ze die hotspots niet op hun grondgebied willen."

"Conte (de Italiaanse premier, red.) vertelde aan de vooravond van de top dat hij niet met woorden wilde terugkeren, maar met concrete daden. De vraag is of dat gelukt is." (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

En ook in Hongarije wordt optimistisch gereageerd op het akkoord. "Hongarije wil geen extra vluchtelingen opnemen, en in het akkoord staat dat er geen verplichtingen zullen komen", zegt Stefan Bos in Boedapest. "Er is wel kritiek van de oppositie: want Hongarije wordt dan misschien niet verplicht om migranten op te nemen, er is wel afgesproken om voor een gezamenlijke Europese strategie te gaan. Premier Orban wilde zelf de Hongaars-Servische grens bewaken, maar dat is nu niet afgesproken." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen