Videospeler inladen...

"Immigratie is het levensserum van Amerika": 5 vragen over het immigratiedebat in de VS

Migratie doet niet alleen bij ons veel stof opwaaien, maar ook in de Verenigde Staten. De beelden van de kinderen in kooien in opvangcentra bij de grens met Mexico gingen ondertussen de wereld rond. Hetzelfde geldt voor de woorden "I really don't care" op de jas van first lady Melania. Drie dagen geleden kwam daar nog iets bij: Trumps omstreden inreisverbod werd dan toch goedgekeurd door het Hooggerechtshof. Vandaag komen in ruim 130 steden mensen op straat om te protesteren tegen het immigratiebeleid van president Trump. Onze Amerika-correspondent Björn Soenens legt uit wat migratie betekent in de Verenigde Staten van vandaag. 

Was het onder Obama anders? Werden kinderen dan niet apart gezet?

Videospeler inladen...

"Dat Barack Obama kinderen van ouders scheidde", stelt Soenens, "dat verhaal is een fabel." Trump startte het huidige beleid, waarbij kinderen wel van hun ouders gescheiden kunnen worden, in april van dit jaar. "Maar wat wel gebeurde onder president Obama was dat hele gezinnen werden vastgehouden."

In 2014 ontstond er een migrantencrisis in de VS door de toestroom van mensen uit El Salvador en Guatemala. "In het begin paste Obama precies toe wat Trump nu wil gaan doen: hele families samen in detentiecentra steken. Daar heeft een rechtbank toen een stokje voor gestoken omdat kinderen niet langer dan 20 dagen gevangen mogen worden gezet."

Het klopt ook wel dat Obama kinderen heeft vastgehouden in detentiecentra, al ging het enkel om onbegeleide minderjarigen, dus kinderen die zonder hun ouders de grens overstaken. "En Human Rights Watch heeft toen ook gezegd dat er mistoestanden gebeurden in deze kampen", aldus Soenens.

"Immigranten plegen meer misdaden", klopt dat?

Videospeler inladen...

Trump windt er geen doekjes om: de illegale migranten zouden voor meer misdaad zorgen, meer dan de rest van de samenleving. "Ook dat is een fabel", zegt Soenens. "De cijfers spreken dat gewoon tegen." Trump neemt de Salvadoraanse bende MS13 vaak in het vizier, maar haar leden zijn vooral tweedegeneratie Amerikanen. Ze steken zelf dus niet meer de grens over. 

"In gebieden waar illegale of legale immigranten van de eerste generatie komen, daalt de criminaliteit juist. Het zijn mensen die met veel motivatie de grens zijn overgekomen om aan het werk te gaan in Amerika of om een beter leven te gaan leiden. Ze komen juist uit de criminaliteitscijfers."

"Er is een migrantencrisis en de stroom is groter dan ooit", klopt dat wel?

Videospeler inladen...

"Als we kijken naar de cijfers, en daar moeten we ons toch altijd op baseren," benadrukt Soenens, "is er eigenlijk geen echte migrantencrisis." In 2017 pakte de Amerikaanse grenspolitie 25.000 illegale migranten op aan de grens. Een paar jaar eerder waren dat er nog 40.000, en aan het begin van het nieuwe millennium zelfs 200.000. 

"We zitten dus in een lange, dalende trend. Trumps harde woorden over de aanpak van immigranten die de grens zouden oversteken, hebben er ongetwijfeld mee te maken. Het had een afschrikkingseffect, mensen waren bang de grens over te komen."

"Immigranten pakken het werk af van Amerikanen", hoe zit dat juist?

Videospeler inladen...

Het is een populaire bewering: migranten, of ze nu legaal of illegaal het land binnenkwamen, komen het werk afpakken van het Amerikaanse volk. "Dat klopt niet", zegt Soenens. "Er zijn bepaalde sectoren die volledig draaien op illegale immigranten."

Dat zien we bijvoorbeeld in een sector als de landbouw. "De melkveesector kan niet zonder illegale immigranten, die het vuile, gevaarlijke werk doen waar andere Amerikanen hun neus voor ophalen." De illegale immigranten vormen de helft van alle arbeidskrachten in de melkveesector. Als zij wegvallen, zouden de bedrijven "op de fles gaan".

"En hetzelfde geldt voor de fastfoodsector. Of huishoudhulp, vaak een kwart immigranten", stelt Soenens. "We kwamen een vrouw tegen in Staten Island die zei dat ze poetsvrouw was voor vele gezinnen die voor Trump gestemd hadden en die voor het strenge migratiebeleid zijn, maar ook van haar houden. Ze zei tegen ons: "Hoe kan je nu van Donald Trump houden en tegelijk ook van mij?""

Wat betekent immigratie voor de Amerikaanse economie?

Videospeler inladen...

"Immigratie is bijna het levensserum van Amerika, een land dat gebouwd is op immigratie", stelt Soenens. "Zonder immigratie zou Amerika vrij snel de dieperik ingaan op economisch gebied." 

Het geboortecijfer van de mensen die zichzelf échte Amerikanen noemen, is te laag. "Dan wordt het moeilijk om de sociale zekerheid te betalen. Door de komst van migranten wordt het geboortecijfer op peil gehouden en gaat de economische groei omhoog." Meer dan de helft van de illegale migranten zou ook belastingen betalen, want "ze willen op termijn een green card om in Amerika te kunnen wonen en werken."

Meest gelezen