Videospeler inladen...

Mexico krijgt een linkse president: wie is "Amlo" en kan hij het geweld en de corruptie aanpakken? 

Derde keer goede keer. Na 12 jaar proberen, lijkt het Andrés Manuel López Obrador of "Amlo" eindelijk gelukt de presidentsverkiezingen te winnen. Voor de eerste keer in generaties zal een linkse president Mexico besturen. Maar hoe stelt hij zich op tegenover Trump? En wat met het geweld en de corruptie die Mexico al jaren in hun greep houden? 

Andrés Manuel López Obrador of "Amlo" twijfelde er niet aan dat hij als winnaar uit de verkiezingen zou komen.  Vorige week woensdag, nog voor de Mexicanen naar de stembus trokken, gaf hij al zijn eerste overwinningsspeech. Naar eigen zeggen is hij dan ook de enige die de corruptie en het geweld uit Mexico kan bannen. "Als de president eerlijk is, zal iedereen eerlijk zijn", beweert Amlo. 

López Obrador speecht voor zijn aanhangers.
AFP or licensors

Het is de meest eigenaardige, maar ook de meest getalenteerde politicus die Mexico in lange tijd gekend heeft.

Van vreemde eend tot messias

"Het is de meest eigenaardige, maar ook de meest getalenteerde politicus die Mexico in lange tijd gekend heeft." Op die manier beschrijft de politieke analist Jesús Silva-Herzog Márquez de kersverse president. Geboren in een klein dorpje in Tabasco en afkomstig uit een gezin van de lagere middenklasse is López Obrador een atypische president.

Het voortdurende geweld en de corruptie van de regering leiden tot frustratie bij de Mexicanen. Dat speelde in het voordeel van de anti-elitarist en outsider Almo. Na die jarenlange ellende en chaos hebben de traditionele partijen hun geloofwaardigheid verloren. 

De Mexicanen die op Amlo gestemd hebben, kunnen verdeeld worden in twee groepen. De "Amlolovers" zijn aanhangers van het eerste uur en beschouwen de president als een messias. Ze geloven net als hijzelf dat hij de enige is die de ellende in Mexico kan oplossen. De "menos mal" hebben twijfels over de beloftes  - onder andere een radicale revolutie - van López Obrador, maar zagen hem als de minst slechte optie van de vier kandidaten.  

Mexico en de Mexicanen zullen zich door geen enkele buitenlandse regering laten behandelen als een piñata

Spanningen met Trump

Door zijn sterke wil, zijn scherpe tong en zijn actieve twitteraccount wordt López Obrador vaak vergeleken met Trump.  Maar hun visie over de grens en over migratie liggen ver uiteen. "Sociale problemen oplossen, doe je niet door muren te bouwen of geweld te gebruiken", zei de Mexicaanse president eerder al. Amlo eist meer respect voor de Mexicanen zowel in Mexico als in de VS. "Mexico en de Mexicanen zullen zich door geen enkele buitenlandse regering laten behandelen als een piñata", bevestigde hij in een speech tijdens de campagne. 

Zijn felle houding tegen Trump bracht hem veel stemmen op. Veel Mexicanen hebben namelijk een hekel aan de Amerikaanse president en zijn strenge migratiebeleid. De confrontatie tussen de twee presidenten belooft nog voor spanningen te zorgen. Amlo wil bovendien de interne Mexicaanse markten versterken. Hij doet dat als reactie op zijn voorganger Enrique Peña Nieto die met zijn neoliberaal economisch beleid vooral op export focuste.  

Tegenstanders noemen López Obrador hierdoor een linkse populist.  Hoewel de president bij veel Mexicanen geliefd is, roept hij bij anderen ook kritiek op. Internationale bedrijven hebben werknemers bijvoorbeeld opgeroepen om niet voor Amlo te stemmen doordat ze vrezen dat hij de Mexicaanse markt wil afsluiten voor de buitenwereld. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Komaf met geweld en corruptie

De kersverse president heeft grootse plannen om komaf te maken met het geweld en de corruptie. Hij is onder andere van plan een eind maken aan de exorbitante pensioenen van oud-presidenten en politici, gaat de vliegtuigvloot van de regering verkopen en zal het presidentssalaris halveren. 

Om het geweld tegen te gaan, wil hij een amnestiewet invoeren.  Mexicanen die gedwongen de (drugs)criminaliteit ingaan, moeten minder zwaar gestraft worden volgens López Obrador. In plaats van drugskartels op een repressieve manier te bestrijden, wil hij oorzaken zoals armoede en werkeloosheid aanpakken. 

Toch is Amlo niet vies van politieke spelletjes.  Zo sloot hij allianties met dubieuze figuren, die zelf corrupt zijn bijvoorbeeld.  Hij ging ook een coalitie aan met de rechtse partij PES. En een van de lokale kandidaten van zijn partij had banden met een drugskartel. 

Populaire burgemeester

Toch heeft López Obrador zich erg populair gemaakt als burgemeester van Mexico Stad. Door zijn effectief en gedisciplineerd beleid heeft hij heel veel verwezenlijkt voor de inwoners van de stad. Infrastructurele projecten en sociale programma's zoals steun aan alleenstaande moeders en studiebeurzen voor kansarme kinderen maakten het leven van de Mexicanen in de hoofdstad een stuk aangenamer. Maar de meeste waardering krijgt hij voor zijn steun aan de bejaarden. Naar schatting zou twee derde van de inwoners van de stad voor hem gestemd hebben. 

Bekijk hier de reportage uit Terzake

Videospeler inladen...

Meest gelezen