Zin in gratis concerten in openlucht? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

De Admiraal aan zee

Ja, Ed Sheeran speelt in Werchter morgen en dat zal u geweten hebben, maar er valt nog meer muziek te beluisteren dit weekend. Zelfs helemaal gratis, zoals in Blankenberge, waar Admiral Freebee vanavond om 20 uur optreedt om het einde van de werkzaamheden aan de haven te vieren. 

Bekende straatmuzikanten in Tongeren

Ook in Tongeren is er morgen een gratis stadsmuzikantenfestival waar u van harte welkom bent. In het Tongerse Begijnhof outen onder anderen Portland, Yevgueni en Tutu Puoane zich als straatmuzikant en spelen ze een paar intieme miniconcerten in openlucht. U kunt vanaf 14.30 uur van concert naar concert wandelen en zo zelf uw eigen festivalparcours samenstellen. 

Die Blechtrommel in Kortrijk

Terwijl de straatmuzikanten in Tongeren concerteren staan er zondag op hetzelfde moment bijna 300 drummers letterlijk op straat in Kortrijk, voor "Kortrijk drumt". Als alle geregistreerde drummers zich om 14 uur aanmelden en in het zweet drummen tijdens hun miniconcert, dan heeft Kortrijk daarmee een nieuw Belgisch record beet. 

Zo klonk het tijdens de vorige recordpoging:

PilaAr 12 onder de A12

Wie goed kijkt ziet in de titel "PilaA12" de A12 opduiken. Meestal gebruikt u die autosnelweg om zo snel (nu ja) mogelijk van punt A(ntwerpen) naar punt B(russel) te rijden, vandaag blijft u met plezier wat langer hangen, ter hoogte van Wilrijk. Onder het viaduct van de A12 organiseert PilaAr 12 straks een volksfeest met rommelmarkt en gratis concerten. 166 street artists zijn uitgenodigd om de pilaren van het viaduct te verrijken met hun kunst.  

Kunstzinnig ramptoerisme in Watou

Vandaag opent officieel de 38e editie van Kunstenfestival Watou in, tjah, Watou. Een 70-tal kunstwerken zijn er de hele zomer te zien met verlangen en troost als thema. Eén van de kunstenaars moest al getroost worden, want het werk van David De Pooter is besmeurd door vandalen, een trieste primeur voor het festival. De graffiti wordt niet weggehaald zodat iedereen tot begin september "kunstzinnig ramptoerist" kan spelen.  

Poëzie in de Pastorie (dat rijmt)

De tuin van de pastorie in Sint-Pieters-Rode gaat morgen uitzonderlijk open voor het jaarlijkse poëziefestival "Poëzie in de pastorie". Een poëzieprijs win je niet meteen met zo'n titel, maar een poëzie- en picknickzone in een mooie, schaduwrijke tuin klinkt uitnodigend op een hete en zonnige zondag. 

Feest in een verlaten scheepswerf

Vanaf deze zomer kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar terecht in een verlaten scheepswerf in Antwerpen terecht voor enkele vakantiekampen en workshops. Om dat te vieren plant organisator STORMKOP dit weekend een openingsfeest met gratis workshops, rondleidingen, brunch en veel muziek.

Avonturier/uitvinder Fons Oerlemans is ondertussen 80 maar krijgt er een eigen atelier, waar kinderen welkom zijn om vragen te stellen, terwijl hij werkt aan zijn laatste grote project: een eigen helikopter.    

Zomertentoonstellingen

Deze week zijn er een aantal zomertentoonstellingen geopend, onder andere in het Fotomuseum in Antwerpen en BOZAR in Brussel.

In Ieper opent zondag dan weer een gloednieuw museum in de Lakenhallen: het Yper Museum, dat de geschiedenis van Ieper en de Westhoek vertelt. Want er is meer te beleven in Ieper dan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, zo claimt het museum.

Ook in de Leiestreek kunt u vanaf dit weekend terecht voor 3 bijzondere tenstoonstellingen, gebundeld als de "Biënnale van de schilderkunst". VRT NWS ging al kijken en bracht het verslag dat u hiernaast kunt (her)lezen. Prettig weekend!

Meest gelezen