AFP or licensors

China-correspondente krijgt centen en excuses van de BBC: "Vandaag ben ik gelijk"

Carrie Gracie nam ontslag toen bleek dat ze veel minder verdiende dan haar mannelijke collega’s, maar nu is dat rechtgezet.

In januari bood Carrie Gracie haar ontslag aan, na 30 jaar dienst bij de BBC. Ze bekleedde de belangrijke post van China-correspondent. Maar daar werd ze naar eigen de helft minder voor betaald dan mannelijke collega’s die vergelijkbaar werk deden. Onderhandelingen leidden tot niets en Gracie trok haar conclusies. 130 collega’s spraken publiekelijk hun steun uit voor de vrouw, maar de BBC legde hen het zwijgen op.

Geld gaat naar de genderzaak

Nu is er toch een akkoord. De BBC excuseert zich bij Carrie Gracie en betaalt haar het verschil in loon van verschillende jaren. Dat bedrag, dat niet is bekendgemaakt, stort Carrie Gracie door naar de Fawcett Society, een ngo voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. 

Vandaag ben ik gelijk

Carrie Gracie noemt het een “enorme dag”. Ze heeft het over een “cultuurverandering” die tijd vraagt voor alle werkgevers. “Dit is winst voor mij en voor de BBC. Ik ben trots op ons allen,” schrijft Carrie Gracie in een mededeling, die ze eindigt met de woorden "Ik ben thuis".

Gracie werkt nu op de BBC-redactie, maar neemt op haar eigen verzoek zes maanden onbetaald vakantie en gaat vooral schrijven en lezingen geven over China en gelijke kansen voor vrouwen.  

Meest gelezen