Virunga Park
imago/blickwinkel

Congo laat olieboringen toe in beschermd Virunga Park

De Congolese regering heeft besloten om olieboringen toe te laten in twee beschermde natuurparken: Virunga en Salonga. In de parken leven bedreigde diersoorten zoals berggorilla’s en bonobo’s. Beide parken staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Milieuactivisten zijn dan ook fel gekant tegen deze beslissing.

Het Congolese kabinet heeft commissies goedgekeurd die de plannen zullen opstellen om delen van de parken te declasseren, dat lieten de Congolese autoriteiten weten. Onder andere 1.720 vierkante kilometer (zo'n 21,5 procent) van het Virunga Park zal gedeclasseerd worden.

Milieuactivisten zijn tegen deze beslissing omdat de boringen de dieren in gevaar zouden brengen en zouden bijdragen tot de opwarming van de aarde.

De regering verdedigt de boortoelating en zegt dat ze weet dat de dieren en planten in de parken beschermd moeten worden

Virunga Park

Ongeveer een vijfde van het Virunga Park zal dus opengesteld worden voor olieboringen. Het wereldbekende park heeft een oppervlakte van bijna 8.000 vierkante kilometer en is het oudste wildpark in Afrika. Het park is uniek door de actieve vulkanen en de berggorilla’s die er in het wild leven. In de rivieren leven er ook zo’n 20.000 nijlpaarden.

Eerder dit jaar heeft de Belgische directeur Emmanuel de Merode bekendgemaakt dat het Virunga Park zijn deuren voor bezoekers sluit tot 2019. Het park heeft deze beslissing genomen nadat twee Britse toeristen werden gekidnapt en een Congolese parkwachter werd gedood. 

De regio heeft te kampen met toenemend geweld en instabiliteit. In het afgelopen jaar zijn ten minste twaalf parkwachters gedood bij confrontaties met gewapende rebellen en stropers.

(Lees verder onder foto)

Virunga Park

Salonga Park

Het beschermde Salonga Park dat ook wordt opengesteld voor boringen, ligt in het hart van het Congobekken en heeft een oppervlakte van 36.000 vierkante kilometer.

Het park is het grootste regenwoud van Afrika en het op een na grootste regenwoud ter wereld, na de Amazone.  In het park leven vele inheemse bedreigde diersoorten zoals dwergchimpansees, de congopauw en de bosolifant.

Virunga Park
© Michael Runkel - creative.belgaimage.be

Meest gelezen