Hardnekkig Facebook Messenger-virus doet wereldwijd de ronde: wat kan je ertegen doen?

Krijgt u dezer dagen via Facebook Messenger een berichtje met daarin een paar emoji’s en een link naar een YouTube-videootje? Klik dan niet meteen op de link, want u loopt dan het risico dat uw toestel -telefoon, tablet of computer- gehackt wordt door het zogenoemde Facex-wormvirus.

Het Facex-wormvirus doet al bijna een jaar de ronde, maar de laatste dagen duikt het wereldwijd weer overal op. De kans is groot dat u ook al zo’n gek berichtje heeft gekregen of er één zal krijgen van iemand met wie u bevriend bent op Facebook.

Maar die vriend heeft het bericht niet zelf geschreven; het is een virus dat het bericht automatisch stuurt en verspreidt naar de contacten van personen die op de links uit het virusberichtje klikken. Die links worden dus voorafgegaan door twee emoji’s en de link lijkt te verwijzen naar een filmpje op YouTube.

Malafide plugin

Maar niets is dus minder waar. Door op de link te klikken, wordt het computervirus almaar verder verspreid. Wie op de link geklikt heeft, komt op een nep-YouTube-pagina terecht waar gevraagd wordt om een stukje software te installeren om een videootje te kunnen afspelen.

Als u daarmee instemt, geschiedt het kwaad: in Chrome -de internetbrowser- wordt een malafide plugin geïnstalleerd die het virus verder verspreidt onder uw Facebook-contacten. Maar het virus doet ook iets anders, en daar is het virus eigenlijk voor bedoeld: het probeert ook gebruikersgegevens te stelen waarmee mensen op Google en websites van cryptomunten inloggen.

Wat moet u nu doen?

Wat kan u doen tegen het virus? Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen: klik dus in Facebook Messenger niet meteen op een link die voorafgegaan wordt door twee emoji’s en lijkt te verwijzen naar een YouTube-videootje.

Denkt u dat het toch geen virusbericht is? Vraag dan even aan de vriend of het echt een veilig bericht is en dat die vriend een echte link stuurt met een link waarvan het adres begint met youtube.com of youtu.be.

Heeft u toch op zo’n link geklikt en is uw toestel geïnfecteerd door het virus? Doorloop dan deze stappen om je telefoon, tablet of computer te “genezen”.

  • Open uw internetbrowser, controleer of er een nieuwe plugin is geïnstalleerd en verwijder deze plugin. Het virus werkt overigens alleen in Chrome; in andere browsers is het vrij onschuldig en verwijst het gewoon door naar een advertentie.

  • Ga in Facebook naar "Instellingen en privacy",  dan naar "Instellingen", vervolgens naar "Apps en websites”. Daarna klikt u op “Bewerken” naast "Apps, websites en games" en vervolgens op “Uitschakelen”.

  • Verander uw Facebook-wachtwoord. Gebruikt u dit wachtwoord ook op andere sites en in andere apps? Verander het daar dan ook, het liefst in een verschillend wachtwoord.

  • Verwijder ten slotte de virusberichten in Facebook Messenger, check of er namens u zo’n berichten zijn verstuurd en waarschuw de mensen naar wie u zulke berichten heeft verstuurd.

Meest gelezen