Is uw job straks "uitgestorven"? Museum2030 werpt een blik in de toekomst

Een vzw die programmeerlessen voor kinderen organiseert, heeft een onlinemuseum gelanceerd dat mensen bewust moet maken van de vaardigheden die nodig zijn voor de jobs van de toekomst. Om dat te illusteren, staan verschillende beroepen en objecten afgebeeld die drastisch zullen veranderen of zelfs zullen verdwijnen.

Een plastic bankkaart, een handleiding van papier, een dokwerker of een kassier? De kans is groot dat ze in 2030 niet langer zullen bestaan. Dat is alvast de mening van CodeFever, een vzw die programmeerlessen voor kinderen organiseert en die dit met Museum2030 in de verf wil zetten. Dat is een onlinemuseum dat sinds kort actief is.

Experts, visionairs en wegbereiders in verschillende domeinen en industrieën hebben elk een beroep of een object gekozen waarvan ze denken dat ze de komende jaren drastisch zullen evolueren of misschien zelfs zullen verdwijnen als gevolg van technologische vooruitgang en maatschappelijke veranderingen.

In bijhorende interviews leggen ze uit waarom ze denken dat bijvoorbeeld de vuilnisophaler, de dokter, de ober, de bibliothecaris of de metselaar haar of zijn job over 12 jaar nauwelijks nog zal herkennen. Filmpjes met de toepassing van de modernste technieken moeten dit illustreren.

(Lees voort onder foto)

Museum2030

Positief verhaal

"In 2030 zullen digitale vaardigheden voor zowat elk beroep noodzakelijk zijn", zegt Katelijne Duerinck van CodeFever aan VRT NWS. "Kinderen en ouders van nu zijn zich daar te weinig van bewust. Nochtans zijn het de kinderen die nu 10 zijn, die in 2030 als prille twintigers de arbeidsmarkt zullen betreden en tientallen jaren in een veranderende wereld zullen werken."

"Met Museum2030 willen we hen hierop wijzen én hen duidelijk maken dat dit een positief verhaal is. Gigantisch veel jobs zullen inderdaad verdwijnen, maar digitalisering en automatisering zal ook gigantisch veel nieuwe jobs creëren. Daarnaast zullen veel jobs wel blijven bestaan, maar zullen die een heel andere invulling krijgen waarvoor andere vaardigheden nodig zijn."

(Lees voort onder foto)

Museum2030

Lesmateriaal

CodeFever heeft Museum2030 ook tot lesmateriaal verwerkt. Daarmee trekt de vzw deze zomer de hort op met programmeerkampen en workshops voor kinderen in heel Vlaanderen. "We willen hen de basis van programmeren aanleren. Dat doen we niet alleen met echte lessen, maar ook via knutselopdrachten en spelletjes."

"Wij willen absoluut geen paniek zaaien", benadrukt Duerinck. "Er is ook geen reden voor paniek. Vaak zijn het de ouders die angst hebben voor de toekomst, terwijl wij merken dat kinderen die juist positief en vol enthousiasme tegemoet zien. In onze lessen bedenken ze nu al de gekste jobs die ze later willen uitoefenen, jobs die we ons nu nog niet kunnen voorstellen. En waarom niet? Wie had 10 jaar geleden gedacht dat we vandaag dronepiloten of specialisten in 3D-printing zouden hebben?"

(Lees voort onder foto)

Museum2030

Kansarme kinderen

Alle kinderen mogen aan de kampen en workshops van CodeFever deelnemen. Dankzij een budget van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) kunnen kansarme kinderen dit gratis doen. Zij zijn sowieso de doelgroep die de vzw het liefste wil bereiken.

Vanaf het najaar kunnen geïnteresseerde leerkrachten of scholen het lesmateriaal van CodeFever opvragen om aan hun eigen leerlingen aan te bieden. De vzw start dan overigens zelf met naschoolse lessenreeksen op verschillende plekken in Vlaanderen.

Museum2030

Meest gelezen