Ontdek verborgen kunstparels met "Vlaamse meesters in situ"

Toerisme Vlaanderen heeft "Vlaamse meesters in situ" gelanceerd, een project dat kunstwerken op hun oorspronkelijke plek voor het brede publiek ontsluit. "Goden op de Olympusberg" in de Hofkamer in Antwerpen is als eerste opengesteld.

Vlaanderen is rijk aan musea en kerken waar het brede publiek beroemde kunstwerken van al even beroemde kunstenaars kan bewonderen, maar even goed zitten veel kunstparels op hun oorspronkelijke locatie in kleine dorpen of kapellen verborgen. Met "Vlaamse meesters in situ" wil Toerisme Vlaanderen precies die kunst ontsluiten. De overheidsdienst werkt hiervoor samen met vzw Openbaar Kunstbezit Vlaanderen.

In Antwerpen heeft Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) vandaag de eerste locatie voorgesteld. Het gaat om de Hofkamer met de plafondschildering "Goden op de Olympusberg" van een anonieme kunstenaar. Het werk heeft een oppervlak van 60 vierkante meter en is daarmee het grootste in zijn soort in West-Europa. Enkele jaren geleden is het uitvoerig gerestaureerd.

Op termijn wil Toerisme Vlaanderen liefst 40 sites in Vlaanderen openstellen. Dit jaar nog met het project met 3 sites uitbreiden. De Vlaamse regering trekt hiervoor 1 miljoen euro uit.

Bij elk kunstwerk komt een aanraakscherm waar bezoekers meer informatie vinden over het werk, de kunstenaar, de locatie en de onmiddellijke omgeving. Ze kunnen ook een zogenoemd pelgrimsboek bijhouden waarin ze kleurenreproducties van de kunstwerken kunnen kleven.

Meest gelezen