Videospeler inladen...

Meer dan 300 mensen wonen inhuldiging van Lumumbaplein in Elsene bij

In Brussel, aan de rand van de Matongewijk, is het Patrice Lumumbaplein ingehuldigd. Volgens de politie hebben tussen 300 en 350 mensen de plechtigheid bijgewoond. De inhuldiging vindt plaats naar aanleiding van de 58e verjaardag van de onafhankelijkheid van de voormalige Belgische kolonie.

Het Lumumbaplein bevindt zich aan de Elsensesteenweg en de Marsveldstraat, vlak bij de Naamse Poort. De beslissing om dat plein naar de eerste premier van het onafhankelijke Congo te noemen, was unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad.

Twee organisaties die jarenlang ijverden voor het project namen tijdens tijdens de plechtigheid het woord. "Er wordt in de scholen weinig gepraat over de kolonisering, Congolese Belgen voelen zich gekoeioneerd", verklaarde Laura Ilunga van de beweging Change. "Deze herdenkingsplaat aan de toegang naar de Congolese wijk Matonge is een duidelijke erkenning. We hopen dat dit een eerste, en niet de enige, stap is", zo klonk het.

Patrice Lumumba was de eerste Congolese regeringsleider toen het land in 1960 onafhankelijk werd. Na slechts 2,5 maanden werd hij door president Joseph Kasavubu afgezet. Op 17 januari 1961 is hij in duistere omstandigheden vermoord. Pas in 2001 wees een parlementaire onderzoekscommissie op de "morele verantwoordelijkheid" van België, waarop de Belgische regering namens de natie excuses aanbood aan Congo en aan de familie van Lumumba.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen