Merkel en Seehofer beëindigen spoedberaad over regeringscrisis, raken ze er vandaag uit?

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) hebben gisterenavond twee uur vergaderd over het migratiedossier. Straks zitten ze opnieuw rond de tafel. Als Merkel geen vooruitgang kan tonen aan haar coalitiepartner, dan dreigt haar regering te vallen. 

Er heerst al twee weken een regeringscrisis in Duitsland. Horst Seehofer van de Beierse CSU - de zusterpartij van Merkels CDU - heeft een asielplan klaar en wil vluchtelingen en migranten tegenhouden aan de Duitse grens en terugsturen naar het Europese land waar ze als eerste werden geregistreerd. Oftewel: de grenzen sluiten. Merkel wil dat niet en blijft aandringen op een Europese oplossing. Ze kreeg daarvoor twee weken de tijd. Tot vandaag. 

Op de Europese top in Brussel kwam er afgelopen vrijdag een akkoord uit de bus: binnen de Europese Unie worden zogenoemde "gecontroleerde centra" geopend, waar de economische migranten van de asielzoekers gescheiden zullen worden. Bovendien liet Merkel gisteren verstaan dat ze met veertien landen akkoorden heeft gesloten om migranten en vluchtelingen terug te sturen. Hongarije, Polen en Tsjechië staan ook in dat lijstje, maar zij ontkennen dat en spreken van "fake news". En ook ons land zegt dat er nog niets getekend is. 

Hoe dan ook zaten Seehofer en Merkel gisterenavond twee uur lang samen over de politieke impasse. Rond 22.30 uur verliet Seehofer de ambtswoning van de bondskanselier. Het is niet duidelijk of de vergadering resultaten heeft opgeleverd, maar het bewijst wel dat beiden absoluut een verdere crisis willen vermijden. 

In de loop van de dag zitten de CDU en de CSU - elk apart - samen om de voorstellen van Merkel te bespreken. Dan zal het standpunt van de partijen duidelijk worden. 

Momenteel lijken er drie opties te zijn. Ofwel vindt de CSU dat Merkel genoeg uit de brand heeft gesleept en dan kan de regering voortgaan. Maar de CSU kan ook de akkoorden afwijzen en bijgevolg zélf grenscontroles afkondigen. In dat geval staat de regering op springen. Tot slot kan de CSU akkoord gaan met het plan, op voorwaarde dat landen als Polen en Hongarije zelf weer migranten gaan opnemen. 

Meest gelezen