Videospeler inladen...

Pechvogel van Pompeii dan toch niet door rotsblok onthoofd

Het opvallende skelet dat recent op de archeologische site van Pompeii in Italië is ontdekt, blijkt dan toch niet door een rotsblok onthoofd. Dat leek alleen maar zo door een verzakking die een tunnel uit de 19e eeuw heeft veroorzaakt.

Bijna 2.000 jaar nadat een uitbarsting van de Vesuvius Pompeii heeft verwoest, blijven de archeologische overblijfselen van de Romeinse stad verbazen. Bij nieuwe opgravingen was recent een opvallend skelet van een man ontdekt met het hoofd begraven onder een rotsblok. Die positie suggereerde dat hij destijds om het leven kwam toen een vliegend stuk puin hem tijdens zijn vlucht verpletterde en onthoofdde.

Uit voortgezet onderzoek blijkt nu dat dit niet klopt. Archeologen hebben het skelet uitgegraven en zo het bovenlichaam en de schedel blootgelegd. Die bevonden zich een stuk dieper in de bodem dan het onderlichaam en vooral: ze zijn intact.

Volgens de archeologen ligt een grondverzakking aan de basis van de bijzondere positie waarin ze het skelet oorspronkelijk aantroffen. In de 19e eeuw is onder dit deel van de site een tunnel aangelegd. Die is nadien verzakt waardoor het bovenlichaam van het skelet een stuk lager terechtkwam. Het rotsblok bleef wel op zijn plaats zitten waardoor het leek alsof het op het hoofd van de onfortuinlijke man was geland.

Waarschijnlijk is de man destijds net zoals de andere slachtoffers van de vulkaanuitbarsting gestorven door verstikking als gevolg van een zogenoemde pyroclastische stroom, een kokendhete en dodelijke gloedwolk die bij een uitbarsting als een verwoestende golf uit de vulkaan naar beneden raast en alles op zijn pad vernietigt.

Meest gelezen