MBE-Photography

Pluimvee verhandelen of tentoonstellen één maand verboden

In meerdere hokken van particulieren is de ziekte van Newcastle vastgesteld. Onschuldig voor de mens, maar niet voor het pluimvee. Vanaf maandag is kippen of parelhoenen verkopen of tentoonstellen voor een maand niet toegelaten.

Bij tien hobbykwekers, verspreid over het hele land, heeft het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen de ziekte van Newcastle vastgesteld.  Die aandoening is erg besmettelijk en kan kippen en ander gevogelte decimeren, maar voor de mens is er geen gevaar. Ook de consumptie van vlees of eieren houdt geen risico in, zegt Phlilippe Houdart van het FAVV. 

Het Voedselagentschap voert daarom twee strikte maatregelen in:

  • verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen, …) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels naar of tussen hobbyhouders;
  • verbod om met deze vogelsoorten deel te nemen aan verzamelingen (markten, tentoonstellingen, beurzen…).

De maatregelen gaan in op maandag 2 juli en gelden voor een maand. Eventueel komt er een verlenging, als dat nodig zou blijken. 

Het is essentieel dat elke houder van pluimvee de opgelegde maatregelen nauwgezet toepast om de verdere verspreiding van de ziekte te vermijden.

Het Voedselagentschap benadrukt dat vaccinatie de enige goede preventie is tegen deze ziekte. Voor bedrijven of voor wie meer dan 100 stuks pluimvee houdt is dat verplicht.  Maar ook voor particulieren met maar enkele kippen is vaccinatie tegen de ziekte van Newcastle aangewezen.