AFP or licensors

President Ghani beëindigt eenzijdig staakt-het-vuren in Afghanistan

In Afghanistan heeft president Ashraf Ghani het eenzijdig staakt-het-vuren beëindigd. Ghani heeft de regeringstroepen bevolen om hun activiteiten te hernemen in het hele land. Begin juni kondigde de regering een eenzijdig staakt-het-vuren aan met de taliban. De taliban hadden op hun beurt een driedaagse wapenstilstand afgekondigd, maar tot een vredesakkoord is het niet gekomen. 

De vraag naar vrede door het volk wordt gerespecteerd, dat zei de Afghaanse president tijdens een persconferentie, maar nu is het aan de taliban om die vraag in overweging te nemen. Ghani riep de taliban op “volledige vredesgesprekken” te houden. 

De taliban hadden eerder ook een driedaags staakt-het-vuren afgekondigd om het einde van de ramadan te vieren. Het is de eerste keer in 17 jaar oorlog dat dit is gebeurd. Zowel de regeringstroepen als de taliban hebben zich aan dit bestand gehouden tijdens de feestelijkheden.

In verschillende steden verbroederden de Afghaanse militairen en talibanstrijders, ze werden samen lachend gespot en een aantal namen bovendien selfies. 

Afghaanse moslims in Kaboel tijdens einde ramadan
AFP or licensors

Eenzijdig staakt-het-vuren

President Ghani kondigde begin juni een eenzijdig staakt-het-vuren af, hij deed dat enkel met de taliban, met geen enkele andere militie in het land. 

De aankondiging van de president kwam nadat een top van geestelijken was samengekomen in Kaboel om het geweld in het land aan te klagen. Ze veroordeelden het geweld door de milities en drongen aan op een wapenstilstand. Maar tijdens die top werd er een aanslag gepleegd door IS waarbij 14 doden vielen.

Ook tijdens het staakt-het-vuren tussen de regering en de taliban pleegde IS een aanslag in de provincie Nangarhar, in het oosten van het land, waarbij minstens 26 doden vielen.

De taliban hebben ondertussen de vraag om verder vredesgesprekken te houden al verworpen. Sinds het einde van de feestelijkheden is er in verschillende delen van Afghanistan al opnieuw gevochten. 

Meest gelezen