Ronald de Bie

Schippers van veerponten en buschauffeurs staken in Nederland

Schippers van vijf veerponten in Nederland die over de Maas van Noord-Brabant naar Gelderland varen, leggen zondag het werk neer. Ze doen dat voor 72 uur, meldt de vakbond FNV Havens. De veren zetten dagelijks duizenden auto's over tussen het Maasland en het Land van Maas en Waal.

De 24 schippers eisen meer loon, een tegemoetkoming in ziektekosten en een regeling "waarmee ze op een gezonde manier hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen bereiken", aldus de vakbond. Stichting de Maasveren meldt dat alle veren zondag, maandag en dinsdag stilliggen door de staking.

De buschauffeurs staken volgende week in heel Nederland buiten de spitsuren. "Er moet gewoon echt iets gebeuren aan de belachelijk hoge werkdruk in het streekvervoer", zegt de vakbond FNV. De vakbond CNV wil met de staking "in ieder geval" tot woensdag doorgaan. FNV noemt nog geen dag. Deze vakbond roept leden op ook in het weekend niet uit te rijden.

De werkgevers in het streekvervoer, waar overigens ook regionale spoorverbindingen bij horen, zijn er klaar mee. "Het publiek wordt hier helemaal gek van", zegt voorzitter Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV).

De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en meer (plas)pauzes. VWOV noemt die eisen onhaalbaar en onbetaalbaar.

Meest gelezen