Trump: "België moet meer aan defensie uitgeven"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in voorbereiding van de NAVO top binnen twee weken een brief geschreven waarin hij ons land herinnert aan de gemaakte afspraken in het verleden om meer uit te geven aan defensie. Trump verstuurde ook brieven naar enkele andere Europese NAVO lidstaten, zoals Nederland, Luxemburg en Italië.  Volgens Trump heeft de VS de voorbije jaren opgedraaid voor de kosten van NAVO, en heeft Europa veel te weinig bijgedragen. Ongelijk heeft Trump niet. Premier Michel is niet onder de indruk.  

België gebuisd

Ons land heeft zich op de NAVO-top van Wales in 2014 sterk gemaakt dat het niet nog meer zou besparen op defensie. Maar ook de regering Michel bespaarde verder op defensie. Aanvankelijk wilde de regering erg diep snijden, maar toen bleek dat de besparingen niet haalbaar waren, kwam er toch wat extra budget om de besparingen haalbaarder te maken.

Ons land zit echter nog mijlenver van wat het beloofde te doen. Volgens de laatste cijfers van de NAVO geeft ons land minder dan 1% van het bruto nationaal product uit aan defensie. Alleen Luxemburg doet nog slechter. Landen als Albanië, Hongarije, Italië en Kroatië doen allemaal beter. Wel zitten de meeste landen onder wat ze beloofden. De landen die het meest uitgegeven aan defensie binnen de NAVO zijn de VS, Griekenland, het VK, Estland en Polen. Volgens de NAVO gaf ons land in 2010 nog 5,24 miljard uit aan defensie, terwijl dat in 2017 maar 4,45 miljard was. In 2015 zakte het bedrag zelfs naar 4,20 miljard.

Investeringen

Ons land doet het wel iets beter wanneer het aankomt op uitgaven, of geplande uitgaven in militair materieel. Ons land plant om de F-16 gevechtsvliegtuigen, fregatten en mijnenvegers en gepantserde voertuigen te vernieuwen. Die aankoopprocedures zijn allemaal opgestart en zitten op schema. Dat levert ons land goede punten want naast het pure bedrag dat uitgegeven wordt, kijkt de NAVO ook naar hoeveel er wordt geïnvesteerd in nieuw materieel. Dat het aankoopprogramma voor de vervanging van de F-16 in moeilijk water is gekomen lijkt voor de NAVO geen probleem. Bovendien worstelen veel landen met dit soort gevoelige grote aankoopdossiers.

Inzet in buitenland

Een derde punt waar de NAVO ook naar kijkt is wat een land met zijn defensie allemaal doet. Ons land kan, ondanks zijn kleine omvang, toch een mooi palmares voorleggen. Met de aanhoudende inzet van F-16s in de strijd tegen IS in Syrië en Irak, luchtbewaking boven de Baltische Staten en een uitgebreide missie in Mali is ons leger vrij actief in het buitenland.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Michel: 'niet ongewoon, zo'n brief'

Premier Michel voelt zich niet aangesproken door de brief van Trump. ‘Bovendien is zo’n brief voor een NAVO top niet ongewoon’, aldus Michel. De premier wijst erop dat ons land vele grote aankoopdossiers voor defensie lopen heeft. Volgens Michel was er in de brief ook geen sprake van druk om voor de Amerikaanse F-35 te kiezen, als opvolger voor de F-16.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wenste niet te reageren op de brief van Trump.  

Meest gelezen