Videospeler inladen...

Kunstenfestival Watou: “Over het verlangen en de troost”

In het stilaan legendarische grensdorp Watou brengen dichters en kunstenaars boeiende universeel-menselijke verhalen. De expo opent op 30 juni en loopt tot het eind van de zomervakantie. 

De 38e editie van het Kunstenfestival Watou, in het sympathieke grensdorp in West-Vlaanderen, heeft als thema “Over het verlangen en de troost”, geïnspireerd door een tekst van Bernard Dewulf. Op verschillende locaties in en net buiten Watou is hedendaagse kunst te zien van binnen- en buitenlandse makelij, in dialoog/confrontatie met gedichten.

Nooit voldaan

“Over het verlangen en de troost” past in de traditie van Watou’s universeel-menselijke thema’s. “Je kan naar heel veel dingen verlangen,” zegt curator Jan  Moeyaert, “naar oppervlakkige kleinigheden of naar diepe gevoelens. Nooit raak je voldaan, en dan nemen we troost met het compromis. Maar als we dat aanvaarden, zijn we alweer op weg naar het volgende verlangen.”

Watou 2018 brengt onder meer Belgische kunst van Katrin Dekoninck (die voor het campagnebeeld zorgde), Edith Dekyndt, Greet Desal of Thomas Lerooy en bijdragen van buitenlandse artiesten als de Georgiër Vajiko Chackiani. Hij bouwde een bouwvallig houten huis na, waar het binnenregent. De overleden dichters Gerrit Kouwenaar en Menno Wigman krijgen een hommage, deze zomer in Watou.

Three billboards outside Watou

De voorbije weken is voor het eerst een kunstwerk gevandaliseerd in Watou. "Verboden vrucht" van David De Pooter bestaat uit drie aanplakborden, geinspireerd door de film "Three billboards outside Ebbing, Missouri". "Raak me aan", "Streel me" en "Bemin me" staat erop. Graffitispuiters hebben er hun tags bijgezet. 

Kunstenfestival Watou opent op 30 juni en loopt tot en met 2 september. Naast de tentoonstelling zijn er ook vele nevenactiviteiten.

Meest gelezen