Weyts over open brief topman De Lijn: "Ik begrijp dat hij zich verweert"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) toont begrip voor de open brief van De Lijn-topman Roger Kesteloot. "Ik begrijp dat hij zich verweert en ik verdedig De Lijn", zegt hij in een reactie aan Belga.

In de open brief hekelen Kesteloot en de overige leden van het managementcomité van De Lijn de "tendentieuze uitspraken" die de voorbije weken werden gedaan over het bedrijf. "We zijn speelbal geworden in de aanloop naar de verkiezingen", schrijven ze. De toplui vragen dat ze de ruimte en de afgesproken tijd zouden krijgen om de openbaarvervoermaatschappij wendbaarder te maken en voor te bereiden voor de liberalisering in 2020. "Onze energie moet gaan naar het waarmaken van deze verandering, niet naar het voeren van een constante verdediging."

Weyts kreeg op voorhand inzage in de brief en toont begrip. "Ik begrijp dat Roger Kesteloot zich verweert", zegt hij. "Ik verdedig De Lijn. Er is veel kritiek op de vervoersmaatschappij, sommige is terecht en sommige is onterecht. We moeten ervoor zorgen dat De Lijn performanter en efficiënter wordt, zodat er minder belastingsgeld wordt opgeslorpt én de belastingbetaler meer waar voor zijn geld krijgt."

De SP.A heeft de organisatie destijds helemaal naar de duvel geholpen en uit nu de grootste commentaar

Volgens Weyts moet De Lijn het tegen 2020 kunnen opnemen tegen private vervoersmaatschappijen. "De focus moet liggen op betere dienstverlening, we blijven daarin investeren door 795 nieuwe bussen en 120 nieuwe trams in te zetten", zegt hij. "Er is een inhaalbeweging nodig. De Vlaamse overheid investeert 60 miljoen euro in een betere doorstroming zodat de stiptheid verhoogt en in realtime informatie voor de reizigers."

Weyts begrijpt dat De Lijn zich als een boksbal voelt. "De SP.A heeft de organisatie destijds helemaal naar de duvel geholpen en uit nu de grootste commentaar", zegt hij. "Wij kiezen voor de moeilijkste maar de moedigste weg door te blijven investeren om het bedrijf performanter te maken."

Meest gelezen