Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Britse topministers "repeteren" het overlijden van de Queen

De Britse premier Theresa May heeft samen met enkele topministers vergaderd om het overlijden van koningin Elizabeth II "te repeteren". Dat schrijft The Sunday Times. Toeval of niet: het hoogbejaarde Britse staatshoofd heeft last van een verkoudheid.

"London Bridge is down*": onder die titel publiceerde The Guardian in maart een uitgebreid artikel over de gebeurtenissen die het Verenigd Koninkrijk te wachten staan wanneer koningin Elizabeth II sterft. Blijkbaar acht de Britse regering de kans dat dit binnenkort gebeurt groot (genoeg) want afgelopen donderdag hebben premier Theresa May en enkele van haar topministers vergaderd om de dood van het Britse staatshoofd "te repeteren". 

Dat is tenminste wat The Sunday Times vandaag schrijft. Volgens de Britse kwaliteitskrant waren behalve May zelf minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid, voorzitter van het Lagerhuis Andrea Leadsom en minister voor Schotland David Mundell aanwezig. 

De repetitie droeg de naam "Castle Dove" ("Kasteelduif") en concentreerde zich op de plichtplegingen op de dag na het overlijden van de Queen. Zo hadden de ministers het onder meer over het precieze tijdstip waarop de premier die dag publieke toespraken zal houden.

Herdenkingsdienst

Toeval of niet: de vergadering vond plaats in dezelfde week dat Buckingham Palace bekendmaakte dat Elizabeth II last heeft van een verkoudheid. Hierdoor moest ze een herdenkingsdienst in St. Paul's Cathedral in Londen aan zich laten voorbijgaan. Toch zou ze niet al te ziek zijn, want volgens Britse royaltyjournalisten heeft ze geen dokter geraadpleegd.

Elizabeth II is 92. Sinds 1952 is ze koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarnaast is ze (formeel) het staatshoofd van 12 landen van het Britse Gemenebest.

Volgens The Sunday Times is Buckingham Palace voortdurend (en discreet) bezig met de voorbereidingen van het overlijden van de Queen. Het zou evenwel ongewoon zijn dat ook leden van de Britse regering dat moment "repeteren". Een regeringsbron vertelt de krant dat alles stilaan in een stroomversnelling komt door de hoge leeftijd van de koningin.

*Al jaren ligt in het Verenigd Koninkrijk een uitgewerkt draaiboek op tafel waarin in detail staat beschreven wat moet gebeuren na het overlijden van Elizabeth II. Het draagt de titel "Operation London Bridge". Naar verluidt zal de Britse premier haar dood formeel vernemen via de gecodeerde boodschap "London Bridge is down". Het verhaal wil dat "Hyde Park Corner" de gecodeerde boodschap was waarmee premier Winston Churchill in 1952 de dood van koning George VI vernam, de vader van de Queen.

Meest gelezen