Videospeler inladen...

Code rood wegens droogte en hitte: eerste natuurbranden in Limburg

In Limburg heeft de brandweer vanmiddag verschillende keren moeten uitrukken om eerste natuurbranden: bermen die in brand waren gevlogen, eerdere bosbrandjes die opnieuw opflakkerden en een weiland waarvan het kurkdroge gras in brand stond. In de natuurgebieden in de provincies Limburg en Antwerpen is nu code rood van kracht voor brandgevaar. Omdat het al weken aan een stuk erg droog is, heeft het Agentschap voor Natuur en Bos na overleg met de brandweer beslist om de alarmfase te verhogen.

“We hebben vanmiddag enkele oproepen binnengekregen”, zegt Koen Maes van de Brandweerzone Noord-Limburg. “De meldingen gingen over bermbranden en eerdere bosbranden die opnieuwe opgeflakkerd waren. Ook één weiland heeft vuur gevat”, vertelt de brandweerman.

De brandweer en het Agentschap voor Natuur en Bos zijn extra waakzaam. Er wordt volop gepatrouilleerd en ook de brandtorens blijven bemand. "Er is continue bewaking", zegt Griet Buyse van het Agentschap voor Natuur en Bos.

De verschillende natuurgebieden blijven voorlopig wel open voor het publiek. "Toch ontraden we bezoekers om op stap te gaan in de brandgevoelige gebieden vanwege het verhoogde risico", voegt Buyse er aan nog aan toe.

Onvoorzichtigheid

"Soms kan het door een onvoorzichtigheid dicht bij natuur ook gewoon al misgaan, daarom raden we iedereen aan om zeer voorzichtig te zijn." Wie vuur zou opmerken, wordt gevraagd om meteen de brandweer te verwittigen.

En niet alleen in de wijde natuur is er gevaar op brand: vanmiddag zijn ook verschillende bermen in brand gevlogen. “Die worden vaak veroorzaakt door sigaretten die uit auto’s worden gesmeten”, vertelt Koen Maes van de Limburgse brandweer. “Doordat het gras in de bermen zo droog is, vliegen die nu bij het geringste in brand.”

De Dienst Noodplanning van de provincie Antwerpen vraagt dan weer via Twitter om het rook- en vuurverbod te respecteren en kinderen "niet zonder toezicht te laten."

Bekijk hier de kaart met de plaatsen waar code rood geldt

Meest gelezen