AFP or licensors

In Iran leidt gebrek aan drinkwater tot rellen

In het zuidwesten van Iran is geweld uitgebroken bij een protestactie tegen het gebrek aan drinkwater in de regio. Toen de politie wilde tussenkomen, zijn de manifestanten en de agenten slaags geraakt, zo melden de Iraanse media.

In de provincie Khoezistan zitten verschillende gebieden al enkele dagen zonder drinkbaar water, en dat bij temperaturen die oplopen tot boven de 45 graden. Daardoor zijn er in de havenstad Koramsjar mensen op straat gekomen om te protesteren.

Op filmpjes die de demonstranten met hun smartphone hebben gemaakt, is te zien dat de politie zaterdagavond traangas inzette tegen die betogers.

De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli zegt dat de politie een schot heeft gelost om de massa uit elkaar te drijven. "Er is één persoon gewond geraakt, maar er vielen geen doden", zegt hij. De minister benadrukt dat de manifestaties getolereerd worden, maar dat de politie tussenbeide komt als zaken uit de hand dreigen te lopen. Volgens de Iraanse staatsmedia hadden de manifestanten gebouwen beschadigd en kleine brandjes gesticht.

Er is één persoon gewond geraakt, maar er vielen geen doden

Minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli

De problemen met de watervoorziening zijn het gevolg van een gebarsten pijpleiding. Volgens de provinciegouverneur wordt de leiding in de loop van de komende dagen gerepareerd. "We bieden onze excuses aan. We gaan dit probleem herstellen en een oplossing bieden voor deze bezorgdheid van onze burgers", zegt Gholamreza Shariati.

De Iraanse regering ziet het aantal protestacties tegen haar beleid duidelijk toenemen. Dat is onder meer een gevolg van de val van de Iraanse rial, waardoor de consumptiegoederen duurder worden. Vorige week zijn in de hoofdstad Teheran nog duizenden mensen op straat gekomen.

Meest gelezen