Videospeler inladen...

Grote klonters kaarsvet spoelen aan aan de kust: brandweer verzamelt honderden kilo's

Op verschillende plaatsen aan onze kust spoelen sinds vrijdagavond grote klonters paraffine aan, beter gekend als kaarsvet. De brandweer kwam ter plaatse om alles op te ruimen. Het gaat om honderden kilo's. En ook de komende dagen kan er nog kaarsvet aanspoelen. 

Voor de vele mensen aan de kust dit weekend was het een vreemd zicht. Delen van het strand lagen er bezaaid met grote brokken kaarsvet. Dat was vooral het geval in Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort, maar ook op andere plaatsen spoelden er (kleinere) stukken aan. 

Wellicht viel de paraffine uit een container van een schip op zee en spoelde het met de golven aan. Eenmaal op het strand werd het door de warmte erg zacht. Omdat er niet meteen gevaar was voor mens en dier en door de enorme drukte op het strand, wachtte de brandweer van Koksijde tot gisterenavond om het goedje te beginnen opruimen. In een mum van tijd verzamelde ze al 200 kilogram. Ook de brandweer van Nieuwpoort kon al snel 150 kilogram kaarsvet opscheppen. 

Zelfs de komende dagen kunnen er hier en daar nog klonters aanspoelen. Wie klonters opmerkt, wordt gevraagd contact op te nemen met de brandweer.

Ondertussen zijn er stalen genomen van het kaarsvet om de herkomst te achterhalen. De Scheepvaartpolitie is een onderzoek gestart.

Meest gelezen