Rebellen trekken zich terug uit verschillende steden in het zuiden van Syrië

Na hevige gevechten hebben rebellengroepen zich zaterdag teruggetrokken uit verschillende steden in het zuiden van Syrië. Na bemiddeling trokken ze zich terug en nam het regime van president Bashar al-Assad er de controle over. Dat meldt de organisatie Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, die het conflict in Syrië opvolgt.

Rebellengroepen trokken zich terug uit minstens acht steden in de provincie Deraa. Rusland, de trouwe bondgenoot van Assad, en lokale politici traden op als bemiddelaar. Hierdoor controleren de regeringstroepen voortaan meer dan de helft van de provincie aan de grens met Jordanië. Bij de start van de recente gevechten was dat 30 procent, aldus het observatorium. Het persbureau van de Syrische overheid, Sana, meldde eveneens de inname van verschillende stadjes.

      De hele regio rond de stad Deraa is een van de laatst gebieden in handen van opstandelingen. Rusland enerzijds en de Verenigde Staten en Jordanië anderzijds waren in juli vorig jaar een zogeheten de-escalatiezone in het zuidwesten van Syrië aan de grens met Jordanië overeengekomen. Daar mag niet gevochten worden tussen regeringstroepen en rebellen. Maar anderhalve week startte het leger en bijhorende milities opnieuw de gevechten op. Sinds maandag proberen ze de deels door rebellen gecontroleerde stad Deraa af te snijden van Jordanië.

VN: "zeer bezorgd" over escalatie

 De gevechten gaan gepaard met vele Russische en Syrische luchtaanvallen, zegt het Observatorium nog. Sinds 19 juni kwamen in heel de provincie al meer dan honderd burgers om, klinkt het.

 De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zegt via een mededeling "zeer bezorgd" te zijn over de escalatie in Zuidwest-Syrië en de "verwoestende" tol voor de burgers. Hij roept alle partijen op onmiddellijk de gevechten te staken.

Meest gelezen