Videospeler inladen...

Regeringscrisis in Duitsland escaleert: Merkel-criticus Seehofer biedt ontslag aan

In Duitsland bereikt de regeringscrisis stilaan het kookpunt. Duitse media melden dat minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zijn ontslag aanbiedt, als minister van Binnenlandse Zaken en als CSU-leider. Seehofer vindt dat bondskanselier Angela Merkel tijdens de EU-top niet genoeg maatregelen uit de brand heeft gesleept om de migratiecrisis in Duitsland te bedwingen en een goed alternatief te zijn voor grenscontroles en terugwijzingen. 

De Duitse regering staat onder hoge druk omdat zusterpartijen CDU (van kanselier Merkel) en CSU (van minister Horst Seehofer) botsen over het migratievraagstuk.  Volgens Duitse media zou Seehofer ontslag nemen als minister van Binnenlandse Zaken én als partijleider van de CSU.  Maar dat is nog niet officieel bevestigd. 

De CSU heeft de hele middag en avond vergaderd in hun hoofkwartier in München. Aan het begin van de vergadering zei Seehofer dat wat Merkel in Europa bereikt heeft, niet voldoende is en alleszins geen alternatief biedt voor de gesloten grenzen die hij wil. De vergadering zou intussen afgelopen zijn omdat Seehofer ontslag zou nemen.

Het feit dat het CSU-overleg zo lang geduurd heeft, betekent dat de CSU niet zomaar achter Seehofer staat. Bij de CDU, 400 kilometer verderop in Berlijn, zitten ze te wachten op nieuws, daar is het wel duidelijk: de partij staat als een man achter Merkel.  Als Seehofer ontslag neemt, is mogelijk de angel uit de regeringscrisis. 

Seehofer had Merkel twee weken geleden met een duidelijke opdracht naar Brussel gestuurd: tijdens een EU-top over migratie een Europese oplossing vinden voor de instroom van vreemdelingen in Duitsland.

Reygaert: "Verrassende dag krijgt een verrassende plot"

Videospeler inladen...

Europese oplossing

Merkel botst al langer met Seehofer op het vlak van migratie. Seehofer wil een harde aanpak en wil vluchtelingen en migranten tegenhouden aan de Duitse grens en terugsturen naar het Europese land waar ze als eerste werden geregistreerd. Oftewel: de grenzen sluiten. Merkel wil dat niet en blijft aandringen op een Europese oplossing.

Toen ze na de top van vrijdag in Brussel terugkeerde naar Berlijn, zei Merkel dat ze die oplossing gevonden had. De deal zou er wel in bestaan dat asielzoekers die in Duitsland verblijven maar in een ander Europees land geregistreerd werden, terug zouden moeten naar dat land. Maar Merkel wil asielzoekers niet meteen terugsturen, maar eerst opvangen in centra om ze van daaruit zo snel mogelijk terug te sturen. 

Maar die deal zou Seehofer nu onvoldoende vinden. Volgens de ZDF zou hij hierover met een persoonlijke verklaring komen, dus niet met een partijstandpunt van de CSU.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen