Ruim 200 kinderen verloren gelopen tijdens topdrukte aan de kust, een record

Aan de kust zijn gisteren ruim 200 kinderen verloren gelopen op de stranden aan de Belgische kust. Dat is een recordaantal. Op de stranden van Blankenberge en Oostende, liepen ook de meeste kinderen verloren.

Door het stralende zomerweer was het een drukte van jewelste op onze stranden. Die lagen overvol met vele tienduizenden toeristen. Er zouden maar liefst 300.000 dagjestoeristen de trip gemaakt hebben naar zee, een cijfer dat al jaren niet meer werd gehaald.

In die drukte liep ook een recordaantal kinderen verloren op onze stranden. In totaal liepen er meer dan 200 verloren, op alle stranden samen. Ter vergelijking: vorig jaar liepen er in totaal 866 kinderen verloren tijdens de hele zomervakantie.

Op de drukst bezochte stranden, die van Blankenberge en Oostende, liepen ook de meeste kinderen verloren: telkens zo’n 50. In de Westkust (de stranden van De Panne, Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort) liepen er zo’n 40 kinderen verloren. Op alle andere stranden samen nog eens enkele tientallen.

Vals alarm

Verschillende keren werd de procedure voor drenkeling gestart omdat gevreesd werd dat een kind verloren was in zee. In Blankenberge werd zondagavond rond 19 uur de hulp gevraagd van een duikteam van de brandweer. Daar was een kind van 5 vermist en werd gevreesd dat het in zee was. Maar ook dat kind werd uiteindelijk gezond en wel terug gevonden.

In Oostende was een kind van 11 gedurende een uur vermist maar werd daarna veilig teruggevonden. Naast het opsporen van verloren gelopen kindjes hadden de strandredders de handen ook vol met het verzorgen van mensen. De EHBO-posten draaiden overuren, vooral voor mensen die onwel waren geworden door de hitte. Zo moesten er in Blankenberge gisteren ook twee mensen uit zee worden gehaald.

Meest gelezen