Videospeler inladen...

60 bootvluchtelingen gered door Spaanse ngo: "Ik stierf liever dan verder mishandeld te worden"

Een Spaanse ngo heeft zaterdag 60 bootvluchtelingen gered op de Middellandse Zee, die vertrokken waren uit Libië. De kapitein had Italië opgeroepen maar Rome wees zijn verzoek af. Het schip van de ngo Proactiva Open Arms vaart nu naar Barcelona. 

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, had gewaarschuwd dat er geen sprake van kon zijn in een Italiaanse haven van boord te gaan. De kapitein van de reddingsboot nam de opvarenden van de rubberboot aan boord en contacteerde zijn organisatie. Een eerdere actie van de Spaanse ngo, Proactiva Open Arms, gaf pas nog aanleiding tot politiek getouwtrek tussen Italië en Malta over opvang van bootvluchtelingen.

Proactiva Open Arms gaf aan via Twitter dat het schip, met 60 migranten aan boord, koers zette naar "een veilige haven". In de loop van de avond verklaarde de organisatie dat ze toelating kreeg om aan te leggen in de Spaanse havenstad Barcelona, waar de boot woensdag hoopt aan te komen.

"Ondanks de obstakels blijven we de levens redden van deze onzichtbare mensen. Hun verhalen over wat ze beleefd hebben in Libië zijn verschrikkelijk", laat de ngo weten.

 

Meest gelezen