Videospeler inladen...

Zonnekijkdag: veilig kijken naar de zon op 22 plaatsen in Vlaanderen

Vandaag organiseert de Vereniging voor Sterrenkunde vzw de Zonnekijkdag. Op 22 plaatsen in Vlaanderen kan je terecht om op een veilige manier naar de zon te kijken en haar geheimen te ontdekken. 

In 22 kijkposten kan je vandaag onder leiding van amateurastronomen naar de zon kijken. Dat gebeurt met speciale telescopen die het zonlicht temperen. Zo kan je op een veilige manier het oppervlak van de zon waarnemen. 

Een ster als een ander, maar wel dichtbij

De zon is een ster zoals er 's nachts honderden aan de hemel staan. Maar de zon staat wel 260.000 keer dichterbij dan de eerstvolgende ster. Hierdoor verlicht ze de aarde en voelen we haar warmte, die afkomstig is uit de kern van de zon.  Daar worden bij heel hoge druk en temperatuur elke seconde miljoenen tonnen waterstof omgezet in helium. De energie die daarbij vrijkomt, verplaatst zich geleidelijk naar het oppervlak van de zon. Wij ontvangen die energie op aarde in de vorm van warmte, licht en andere straling. Zonder de zon zou er op aarde geen leven mogelijk zijn.

Wat valt er op de zon te zien?

Op het oppervlak van de zon is veel te ontdekken. Zo zijn er zwarte stipjes te zien die zonnevlekken worden genoemd. Zonnevlekken zijn lokale  magnetische storingen waardoor het ter plaatse minder heet is dan in de omgeving en ze dus donker afsteken tegen de rest van het zonneopervlak. Als de zon heel actief is, zijn er meer zonnevlekken te zien. Sommige zonnevlekken zijn zelfs groter dan de aarde. 

Met speciale filters kan je ook de atmosfeer van de zon waarnemen, waarin vaak zonnevlammen te zien zijn. Zonnevlammen zijn energetische uitbarstingen die hier op aarde het radioverkeer kunnen verstoren. Op verschillende kijkposten zijn er vandaag telescopen met speciale filters aanwezig. 

Veilig naar de zon kijken

Als je naar de zon wil kijken, moet je altijd je ogen beschermen. Een zonnebril biedt onvoldoende bescherming. Je hebt altijd toestellen met speciale zonnefilters nodig. Zonder die filters dreig je onherstelbare oogschade op te lopen.  Op de Zonnekijkdag leer je er meer over.

Meer informatie over de Zonnekijkdag vind je op de website www.zonnekijkdag.be. Daar vind je ook een kaartje met de kijkposten waar je vandaag welkom bent.

Cijfers over de zon

  • gemiddelde afstand tot de aarde: 149,6 miljoen kilometer
  • gemiddelde tijd die het zonlicht nodig heeft om de aarde te bereiken: 8 minuten en 19 seconden
  • diameter: 1,4 miljoen kilometer of 109 keer de diameter van de aarde
  • volume: 1,3 miljoen aardes
  • massa: 1989 quadriljard kilogram of ongeveer 333.000 keer de massa van de aarde (*quadriljard is een getal met 27 nullen)
  • leeftijd: 4,6 miljard jaar
  • temperatuur: 5.500 graden aan het oppervlak, 15,7 miljoen graden in de kern
  • samenstelling: 73,5 procent waterstof, 25 procent helium, 1,5 procent zwaardere elementen zoals zuurstof en koolstof. 

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen