Zoo van Antwerpen

Belgische primeur (en kerstcadeau voor de Zoo): westelijke laaglandgorilla is drachtig

In de Zoo van Antwerpen is de 17-jarige gorilla Mayani drachtig. Het is de eerste keer in ons land dat een westelijke laaglandgorilla een jong verwacht. De geboorte is voor eind december. Goed nieuws dus voor de westelijke laaglandgorilla die een bedreigde diersoort is.

Mayani zette in de zoo van Dublin in 2011 al een dochter op de wereld. Sinds september verblijft ze in Antwerpen met een duidelijke opdracht: paren met zilverrug Matadi en drachtig worden om de andere vrouwtjesgorilla in de Zoo, Mambele, te tonen hoe het moet. Voor de westelijke laaglandgorilla is het kweekprogramma belangrijk: de kolos is met 90.000 exemplaren in de natuur een bedreigde diersoort.

In het begin had ze last van ochtendmisselijkheid

Met de zwangerschap van Mayani is de eerste stap gezet. Gorilla's hebben een vergelijkbare cyclus als de mens. Ze zijn een paar dagen per maand vruchtbaar. De dracht werd ontdekt door een test te doen met urine die gevonden werd in het nachtverblijf van de vrouwtjesgorilla. "In het begin had ze last van ochtendmisselijkheid en dan kwam ze 's ochtends niet buiten eten", vertelt verzorger Julie. Maar dat kwaaltje is intussen voorbij.

Mayani's karakter wordt omschreven als "een dame met pit", terwijl kweekman Matadi eerder onzeker overkomt. Het was daarom afwachten of het zou klikken tussen de twee. Wellicht zal er nu gekweekt worden met het andere vrouwtje, Mambele, dat anticonceptie neemt omdat ze nog niet geheel klaar was voor het moederschap.  

Meest gelezen