Video player inladen ...

"De zee is geen zwembad": waarom voorzichtigheid geboden is als u gaat zwemmen in zee

Op vakantie aan de Belgische kust, of een dagje met de kinderen zonnekloppen aan zee? Uiteraard wil u ook even de zee in, en ook al ziet u weinig gevaren: die zijn er wel degelijk. "Want een zee is geen zwembad", waarschuwt Kelly Spillier, hoofdredder van Bredene. Met onderstaande tips en advies vertrekt u met een gerust gemoed richting kust.  

  • "Leef altijd de instructies van de redders na, en ga zwemmen in de bewaakte zone. Die zones zijn gemarkeerd met de grote beach flags en met markeerboeien. Blijf sowieso uit de buurt van de golfbrekers: dat is glad en gevaarlijk door de stroming", zegt Spillier. Het motto is dus: doe het between the flags. Anders krijg je de toeter of misthoorn te horen, maar de redders gebruiken die liefst zo weinig mogelijk. Soms proberen de redders om de mensen aan te spreken, omdat dat ook goed werkt. "Soms weten mensen niet wat ze fout doen."  
  • Hou ook je kindje in het oog, want de zee is geen zwembad, benadrukt Spillier. "Mensen wiens kindje 25 meter kan zwemmen in een zwembad: dat kunnen we enkel toejuichen," maar weet dat de zee een heel ander verhaal is, zegt ze: er is de stroming, het water is woeliger, de temperatuur kouder en het water veel donkerder, waardoor je onder water bijna niks kan zien. "De helderheid is bijna nihil. Als er hier iemand onder water gaat, is het voor redders moeilijk om die persoon terug te vinden." 

Sommige mensen willen diep in de zee gaan zwemmen, maar onderschatten de stroming

Video player inladen ...
  • Ook voor volwassenen geldt dit overigens: wanneer redders met de boot moeten uitrukken om mensen te gaan redden, is dit vaak omdat iemand helemaal is afgedreven, diep de zee in, in een bootje of een luchtmatras. Maar ook zwemmers wagen zich te ver: "Mensen willen heel diep gaan zwemmen en denken: we gaan eens naar het Verenigd Koninkrijk zwemmen. Maar ze houden geen rekening met de stroming, en raken niet of heel moeilijk terug."
  • Vooral langs de golfbrekers kan de stroming gevaarlijk zijn (al kunnen die zogenoemde rip currents ook verder van een strandhoofd voorkomen). "Als je toch in zo'n rip current of onderstroom terechtkomt, probeer dan niet te zwemmen tegen de stroming in, maar laat je gewoon meedrijven om geen energie te verspillen. Dat is beter dan dat je blijft en blijft zwemmen, waarbij je uiteindelijk uitgeput zou raken. Blijf rustig en sla niet in paniek."  
Video player inladen ...

Laat je kinderen gerust eens kennismaken met de 'rode mannetjes' 

  • Ook voor jonge mensen met jonge kinderen bestaan er specifieke tips. "Kom vooral genieten, maar zorg ervoor dat je dag een zorgeloze dag wordt: doe hen een polsbandje om, en zet er je gsm-nummer op." Een klassieker is ook het graven van putten: nooit te diep, maximaal tot aan heuphoogte. 
  • Het is ook niet slecht als de kinderen eerst eens met de redders kennismaken: "Kom gerust eens een babbeltje met ons slaan om het ijs te breken. Wij staan daar helemaal voor open. Zo weten de kinderen dat ze ons de rode mannetjes kunnen aanspreken als ze hun mama of papa niet meer vinden. Vergeet alleen niet: de redders zijn geen babysits, wij staan enkel in voor de veiligheid." 
© Clément Philippe - creative.belgaimage.be