Een derde van de pas afgestudeerde leerkrachten basisonderwijs heeft nu al zicht op een job

Een derde van de pas afgestudeerde leerkrachten basisonderwijs heeft nu al zicht op een job als leerkracht. Dat blijkt uit een bevraging van VRT NWS waar 244  pas afgestudeerde kleuter-en lagere schoolleerkrachten uit vijf hogescholen aan hebben deelgenomen.

Vorige week zwaaiden heel wat toekomstige leerkrachten kleuter –en lager onderwijs af aan de Vlaamse hogescholen. VRT NWS vroeg aan de studenten van 5 hogescholen of ze al zicht hadden op werk. 244 van hen deden mee aan de bevraging. Daaruit blijkt dat 31,14 procent zicht heeft op werk. Soms voor een heel schooljaar, soms voor maar een aantal maanden.

Daartegenover zegt 40 procent van de bevraagde studenten dat ze nog altijd op zoek zijn naar een volwaardige job. Net geen 22 procent geeft aan nog niet meteen aan de slag te gaan. Zij gaan verder studeren of hebben andere plannen.

Nieuw volgend schooljaar zijn de lerarenplatforms. Die moeten vanaf 1 oktober startende leraren 1 jaar werkzekerheid geven. Starters kunnen dan gedurende een jaar lesgeven in de scholen die verbonden zijn met zo’n lerarenplatform. Ze springen in bij ziekte of afwezigheid van een leraar of staan samen voor de klas met een ervaren leerkracht.

Maar uit deze bevraging blijkt dat de lerarenplatforms nog volop moeten opstarten. Maar 2,8 procent van de bevraagde studenten geeft aan dat ze via het platform aan de slag zullen kunnen. De deelnemende scholen zijn PXL Hasselt, Erasmushogeschool Brussel, Karel de Grote Hogeschool, Hogeschool Gent en Odisee Aalst. 

Meest gelezen