Video player inladen...

Linkse López Obrador haalt absolute meerderheid in Mexico

In Mexico haalt de linkse kandidaat Andrés Manuel López Obrador een ruime zege bij de presidentsverkiezingen. Volgens de officële exitpoll haalt hij 53 tot 53,8 procent. Ook in het parlement zou zijn partij Morena een absolute meerderheid halen.  

"Hier hebben we lang op gewacht, eindelijk is de verandering er gekomen!", roepen de aanhangers van Obrador in de straten van Mexico-stad. Hun oud-burgemeester wordt de eerste linkse Mexicaanse president in tientallen jaren. Obrador haalt een absolute meerderheid en laat zijn tegenkandidaten ver achter zich. Zijn dichtste rivalen, Ricardo Anaya (van de conservatieve partij PAN) en José Antonio Meade (van de regeringspartij PRI) kunnen rekenen op respectievelijk 27 en 18 procent. Meade en Anaya hebben Obrador al gefeliciteerd na de eerste exitpolls. 

Een ruime overwinning dus voor López Obrador, die eerder al in 2006 en 2012 tevergeefs een gooi deed naar het presidentschap. 

Behalve een nieuwe president, kozen de Mexicanen gisteren ook nieuwe parlementsleden en senatoren, afgevaardigden in deelstaatparlementen, gemeenteraden en burgemeesters. Ook daar lijkt het erop dat de partij van Obrador, Morena, alle andere partijen wegveegt.  

López Obrador is samen met zijn echtgenote in de hoofdstad Mexico City de juichende kiezers komen bedanken op het indrukwekkende Zocalo, officieel Plaza de la Constitución. (Lees verder onder de beelden van feestende overwinnaars.) 

Video player inladen...

Felicitaties van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft López Obrador al gefeliciteerd met zijn overwinning. "Ik kijk er erg naar uit om met hem samen te werken", aldus Trump.

Tegen corruptie en ongelijkheid

López Obrador herhaalde in zijn overwinningsspeech dat hij de strijd wil aangaan tegen corruptie en ongelijkheid. Ook de criminaliteit en vooral het hoge aantal slachtoffers in de drugsmisdaad wegen zwaar op de Mexicaanse samenleving. Obrador wil meteen werk maken van een aantal sociale hervormingen, zoals een verdubbeling van het pesioen voor bejaarden. Maar hij belooft ook om de fiscale en financiële discipline aan te houden.

Dit nieuwe nationale project wil een authentieke democratie vestigen, we gaan niet voor een dictatuur .  De veranderingen zullen grondig zijn, maar in samenspraak met de gevestigde orde. 

López Obrador, toekomstige president Mexico

Migratie voor wie wil

Mexico lag de voorbije jaren al overhoop met zijn noordelijke buur, de Verenigde Staten, over handel en migratie. Zo schrapte huidig president Nieto twee keer een bezoek aan de VS, omdat president Trump hem onder druk zette om mee te betalen voor de muur tussen de twee landen. Obrador had voor zijn verkiezing gezegd dat hij Donald Trump "op zijn plaats zou zetten".  In zijn overwinningstoespraak zei hij dat hij "een relatie van vriendschap en samenwerking" wenst met de Verenigde Staten.  Hij wil ervoor zorgen dat al wie naar de VS emigreert, dat doet omdat hij het wil, niet omdat hij het moet. 

Meest gelezen