Emilio Morenatti

Gevangen Catalaanse leiders kunnen worden overgebracht van Madrid naar instellingen in hun regio

De nieuwe socialistische premier van Spanje Pedro Sanchez wil zes van de negen gevangen Catalaanse leiders vanuit Madrid laten overbrengen naar gevangenissen in Catalonië. De andere drie zouden spoedig volgen. Sanchez stelt zo een gebaar in de richting van de Catalaanse nationalisten.

Volgens de krant El Pais gaat het om onder meer Oriol Junqueras, de leider van de separatistische partij ERC en de gewezen nummer twee van de vorige Catalaanse regering die eerder afgezet werd. Hij krijgt het gezelschap van Jordi Cuixart en Jordi Sanchez en de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement Carme Forcadell.

Die waren eind vorig jaar opgepakt en opgesloten in een gevangenis nabij de Spaanse hoofdstad Madrid. Sindsdien kloegen ze over slechte behandeling en over het eten. Nu zouden ze dus naar een gevangenis in Catalonië zelf kunnen gaan. Dat zou woensdag of donderdag al kunnen gebeuren. De drie andere opgesloten separatistische leiders zouden spoedig volgen.

Met de zet wil de nieuwe socialistische premier Pedro Sanchez wellicht "goodwill" kweken bij de Catalaanse nationalisten. De vorige conservatieve regering onder Mariano Rajoy speelde het spel tegenover de Catalanen erg hard, maar Sanchez heeft er een zaak van gemaakt om een oplossing te vinden voor de crisis met Catalonië.

Sanchez was indertijd vanuit de oppositie gekant tegen de afscheiding van Catalonië, maar als premier hoopt hij blijkbaar op een regeling met de regio. De Catalaanse nationalisten hebben samen met andere partijen overigens de conservatieve regering van Rajoy ten val gebracht en wellicht hopen ze daar nu iets tegenover komt te staan. Het zelfbestuur van Catalonië is intussen voor een deel herstel nu er een nieuwe regering is die steunt op het eind vorig jaar gekozen parlement. Die Catalaanse regering wordt echte gesteund door dezelfde drie separatistische partijen die aandrongen op onafhankelijkheid.

ERC-leider Oriol Junqueras is uitgegroeid tot een symbool in Catalonië.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen