Guterres: "Laat de moesson de hoop van de Rohingya niet wegspoelen"

Het moessonseizoen vormt de zoveelste beproeving voor het grootste Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh. Meer dan 700.000 Rohingya die Myanmar ontvlucht zijn, wonen dicht op elkaar in geïmproviseerde hutten van bamboe en zeildoeken. De grens met Myanmar is een van de meest regenachtige gebieden ter wereld. Hulporganisaties waarschuwen voor een ramp als het kamp overstroomt. 

De jaarlijkse moessonregen vormt voor zo'n 200.000 vluchtelingen uit Myanmar die in het kamp wonen een directe bedreiging. Het Vluchtelingenagentschap van de VN vreest dat de moessonregen naast overstromingen namelijk ook voor aardverschuivingen zal zorgen: "Alle vegetatie is verdwenen om ruimte te maken voor hutten. Mensen leven hier praktisch op zandkastelen." 

Omdat het vluchtelingenkamp met militaire check-points omringt is, kunnen de Rohingya niet verhuizen naar een hogergelegen gebied en hebben ze geen toegang tot betere schuilplaatsen. Zelfs om te verhuizen binnen het kamp, hebben ze toestemming nodig. Tienduizenden Rohingya kregen wel al een nieuwe plek toegewezen, maar als er een storm over het kamp trekt, zal de schade volgens hulporganisaties niet te overzien zijn.

Onrealistisch

Peter Maurer, hoofd van het Rode Kruis, bezocht dit weekend de Myanmaerese staat Rakhine en de vluchtelingenkampen in Bangladesh. Myanmar zou eerder twee opvangcentra geopend hebben bij de grens, alsook een tijdelijk kamp om de eerste Rohingya die terugkeren op te vangen. Maar Maurer is er na zijn bezoek niet van overtuigd dat de honderdduizenden Rohingya al kunnen terugkeren naar Myanmar: "Er moet nog veel gebeuren voordat een grootschalige terugkeer realistisch is."

Ook secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres brengt een bezoek aan beide landen om er vluchtelingen te ontmoeten en in te schatten hoe erg de situatie is. "De veiligheid van de Rohingya tijdens dit moessonseizoen is de eerste prioriteit", tweette Guterres tijdens het bezoek. "Meer dan 200.000 moeten verplaatst worden. We mogen de moesson de hoop van deze vluchtelingen niet laten wegspoelen."

(Lees verder onder de tweet)

"Etnische zuivering"

Meer dan 700.000 Rohingya zijn sinds augustus vorig jaar al vertrokken van de Myanmarese staat Rakhine naar buurland Bangladesh. Ze ontvluchtten wat de VN een "schoolvoorbeeld van etnische zuivering" noemde, wat Myanmar stellig ontkent. Ze zijn officieel staatloos. Vele Rohingya willen daarom enkel terugkeren als Myanmar hen officieel als inheemse minderheidsgroep, en dus als inwoners, erkent. 

De eerste moessonregens van het jaar in april deden al delen van het vluchtelingenkamp overstromen.

Meest gelezen