James Arthur Photography

Herzeelse SP.A laat lijstnaam "Roodgroen" niet los, ondanks protest Groen

In Herzele, in Oost-Vlaanderen, houdt de SP.A vast aan de lijstnaam "Roodgroen", ondanks protest van de lokale leden van Groen. Dat meldt SP.A-voorzitter Dirk Van Melkebeke. De partij, die in de Herzeelse gemeenteraad 3 zetels heeft, kiest voor een verruimingsoperatie en een nieuwe naam, maar dat is niet naar de zin van de partij Groen, die in de Oost-Vlaamse gemeente overigens niet onder de naam "Groen" naar de kiezer trekt.

Groen kondigde vorige week juridische stappen aan tegen de Herzeelse socialisten. Partijnamen zoals "Agalev" of "Groen" zijn beschermd, maar bij SP.A vinden ze na lang intern beraad dat "Roodgroen" de lading dekt. "Ik kan begrijpen dat ze daar niet gelukkig mee zijn, maar we moeten nog zien of ze dit juridisch kunnen hardmaken", zegt Van Melkebeke.

De verruimingsoperatie, die haar oorsprong heeft bij de SP.A, noemt zich "een beweging die zich richt tot ecologisch en sociaal voelende mensen". De lijstnaam wijst dus niet op een samenwerking tussen verschillende partijen.

Groen komt in Herzele niet onder die naam op, maar leden brengen zich doorgaans onder bij "LEEF!", een partij die sinds 1992 in de gemeenteraad zit en zich uitdrukkelijk als "rood-groen" profileert. De nationale partijleidingen van Groen en SP.A zullen overleggen rond de naamskwestie, maar de lokale afdeling van SP.A voert ondertussen dus gewoon verder campagne onder de bewuste naam

Meest gelezen