Hoofddoek verbieden wordt uitzondering in Gentse stadsscholen 

Moslimmeisjes die les volgen in een Gentse stadsschool mogen vanaf volgend schooljaar in regel een hoofddoek dragen. Tot nu had elke school haar eigen reglement, maar dat verandert dus vanaf september.

De discussie over de hoofddoek is terug van weggeweest. Onlangs nog oordeelde de Tongerse rechtbank dat een groep moslima's uit twee Maasmechelse scholen toch een hoofddoek mogen dragen. Ondanks het algemene verbod in het Gemeenschapsonderwijs. De rechter oordeelde dat een algemeen verbod eigenlijk niet kan, tenzij de veiligheid of het schoolklimaat in een specifieke school door de hoofddoek in het gedrang komt.

De Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) grijpt die uitspraak nu aan om de regels in haar eigen stad te veranderen. "De nieuwe regel is dat scholen de hoofddoek gerust kunnen toelaten. Iedere school kan de hoofddoek nog wel verbieden, maar daar moeten ze dan wel grondige argumenten voor hebben," zegt Decruynaere. Verbieden kan alleen als er bijvoorbeeld sprake is van groepsdruk, als het schoolklimaat het niet toelaat of om veiligheids- en hygiënische redenen.

Volgens Decruynaere was er nood aan een eenduidige regel in Gent: "De formulering in elk schoolreglement was anders. In een aantal scholen werd er gewoon niets vermeld. In een andere school was er wel een verbod, alleen werd dat niet gehandhaafd. Op sommige scholen gold er alleen een verbod in de gebouwen, op andere in de gebouwen én op de campus. Het was dus een zeer uiteenlopende situatie die ook niet in overeenstemming was met de rechtspraak."

Meest gelezen