Video player inladen...

Ingenieurs in spe aan de tand gevoeld tijdens universitaire ijkingstoets

Wie het komende academiejaar voor ingenieur wil studeren aan één van de Vlaamse universiteiten, moet vandaag deelnemen aan de zogenoemde ijkingstoets. Die toets toont aan of een student klaar is voor het wiskundepakket in de opleiding of niet.

Alle Vlaamse universiteiten die ingenieurs opleiden, doen mee met de ijkingsproef. Dat zijn dan de UGent, de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen, de UHasselt en de VUB. Ze doen het al een aantal jaar, maar het was telkens een test, een proef. Noem het een eerste contact met de materie.

Sinds dit jaar moeten studenten meedoen met de toets, die overal dezelfde is. Het is een absolute voorwaarde om te kunnen inschrijven voor het nieuwe academiejaar. Maar het resultaat is niet bindend.

“Er is wel een cesuur, je kan slagen of niet slagen. Die lijn ligt op 10/20. Maar ook als je niet slaagt, mag je inschrijven”, zegt professor Stefaan Caenepeel, decaan van de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.

“Natuurlijk, om ervoor te zorgen dat de slaagcijfers niet kelderen en om dus de doorstroming te bevorderen, bieden we remediëringstrajecten aan in het begin van het schooljaar. Dat moet een hulp zijn voor de studenten die nog niet ver genoeg staan”, verduidelijkt Caenepeel.

En wie stond er allemaal aan te schuiven vanochtend aan auditorium Q aan de VUB? Een kleine 120 studenten in spe, net het middelbaar onderwijs verlaten. Vooral jongens, maar volgens de VUB stijgt het aantal meisjes elk jaar. De ene zag het al beter zitten dan de andere.

Laura Broothaerts weet dat het moeilijk wordt: “Ik heb vier uur wiskunde gedaan in het secundair, misschien iets te weinig, het wordt een moeilijke, maar kom, eens zien wat het geeft. Ik heb ter voorbereiding de toetsen van de voorbije jaren gemaakt. Ik hoop dat het lukt”.

Eva Claes is vastberaden: “Ik kom net uit de examens, ik doe graag wiskunde, het moet maar lukken.” Ook Jeroen Hermans is gefocust: “Ik wil burgerlijk ingenieur-architect worden, dus moet ik dit passeren. Ik heb ook vroegere toetsen doorgenomen, voor de rest niets, veel is ook parate kennis. Maar ik hoop op een goede dag.”

In september bieden de universiteiten nog een tweede mogelijkheid aan om te “ijken”. Maar ook dan weer is het resultaat niet bindend. Trouwens, niet alleen de ingenieurs in spe zijn aan de slag vandaag, ook heel wat wetenschappelijke richtingen aan alle universiteiten organiseren een ijkingstoets: van geologie over economie tot fysica.

Meest gelezen