Video player inladen...

Jeugdbewegingen kunnen voortaan sneller ingelicht worden bij onderzoek naar zedenfeiten

Parketten zullen de jeugdbewegingen of jeugdhuizen sneller kunnen informeren wanneer er bijvoorbeeld een begeleider verdacht wordt van kindermisbruik. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd aan onze redactie. Nu komen jeugdorganisaties pas te weten dat er een probleem is met een begeleider wanneer die al veroordeeld is. 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft betere afspraken gemaakt met het gerecht wanneer een jeugdorganisatie verwittigd kan worden als er een onderzoek naar zedenfeiten loopt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een begeleider die verdacht wordt van kindermisbruik of het in bezit zijn van kinderporno. Vaak zijn jeugdorganisaties nu pas op de hoogte wanneer een jeugdleider al veroordeeld is.

Voortaan kan het parket dus ook beslissen om vroeger informatie door te spelen aan een jeugdbeweging of jeugdhuis. Kan, want het parket moet wel oordelen of de feiten ernstig genoeg zijn en of het onderzoek niet in gevaar komt als de jeugdvereniging al op de hoogte gebracht wordt. En, wanneer het parket beslist om een jeugdorganisatie te informeren, betekent dat niet automatisch dat de vereniging de betrokken begeleider moet schorsen. 

In het onderwijs is het sinds vorig jaar al mogelijk om scholen te informeren bij een onderzoek naar zedenfeiten. Voor sportclubs zijn er voorlopig nog geen afspraken gemaakt. De afspraken die nu gemaakt zijn met actoren uit de jeugdsector, moeten wel nog meer in detail uitgewerkt worden. 

Scouts en Gidsen Vlaanderen: zinvolle maatregel om kinderen te beschermen

Chirojeugd Vlaanderen en de Scouts en Gidsen Vlaanderen reageren tevreden. "Uiteraard vinden wij het een zeer zinvolle maatregel om snel en gepast te kunnen reageren om de situatie van kinderen te beschermen," zegt woorvoerder Jan Van Reusel. "Maar het blijft wel belangrijk om in dergelijke omstandigheden jonge vrijwillige leiding ook te ondersteunen in hoe zij in afwachting van een definitieve uitspraak hier correct en discreet mee kunnen omgaan." Van Reusel rekent dan ook daar op de juiste inschatting van het parket.  

Het blijft ook belangrijk om jonge leiding te ondersteunen in hoe zij in afwachting van een uitspraak hier discreet mee kunnen omgaan

Jan Van Reusel, Scouts en Gidsen Vlaanderen

Meest gelezen