Video player inladen...

Jonge voetballertjes levend teruggevonden in grot in Thailand

De twaalf tieners en  hun trainer die op 23 juni verdwenen zijn in een overstroomde grot in het noorden van Thailand zijn levend teruggevonden. Dat heeft de gouverneur van de provincie Chiang Rai bekendgemaakt.

Vanavond, iets voor 18 uur Belgische tijd, heeft de gouverneur van de noordelijke provincie Chiang Rai het goede nieuws bekendgemaakt. Volgens hem zijn de twaalf jongens van 11 tot 16 jaar levend teruggevonden samen met hun coach. Ze waren op 23 juni in de grotten van Tham Luang verdwenen toen die overstroomden na zware regenval.

De duikers hebben de jongens wel bereikt, maar ze kunnen nog niet meteen geëvacueerd worden, waarschuwde de gouverneur, want ze zouden niet in staat zijn om de afstand van drie kilometer tot de uitgang van de grot te overbruggen. Een deel van die gangen staat overigens nog deels onder water, al is het waterpeil de voorbije dagen al gezakt.

De reddingswerkers zullen nu bij de jongens blijven en hen voedsel en water brengen om hen aan te sterken. Pas dan zouden ze in staat zijn om uit de grot weggebracht te worden. De operatie is nog niet voorbij, zei de gouverneur.

(Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

Negen dagen zoeken

De jongens zijn op 23 juni verdwenen. Sindsdien hebben gespecialiseerde duikers van de Thaise marine naar hen gezocht, met hulp van andere experten uit onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, China en zelfs een Belg die in Thailand woont.

De zoekactie werd bemoeilijkt door het slechte zicht en omdat de grot onder water stond. Al die tijd was er geen contact met de jongens, er werd enkel vermoed dat die zich in veiligheid hebben kunnen brengen in luchtbellen in een deel van de grot. Dat bleek het geval.

Er gaat nu wel een zucht van opluchting doorheen Thailand, waar de verdwijning van de jongens tot heel wat angst en solidariteit heeft geleid. In het overwegend boeddhistische land is bijna overal gebeden in tempels voor een veilige terugkeer van de jongeren.

AFP or licensors

Meest gelezen