Keizer Akihito (84) voelt zich niet lekker en schrapt publieke activiteiten

De Japanse keizer Akihito heeft al zijn publieke activiteiten geschrapt wegens ziekte. De 84-jarige keizer voelt zich slap, kampt met opvliegers en heeft last van duizeligheid. Zijn vrouw, keizerin Michiko, was genoodzaakt de hofdokter erbij te halen. Akihito sukkelt al 15 jaar met zijn gezondheid. Net om die reden doet hij in april van volgend jaar troonsafstand.

Op de agenda van Akihito stond een ontmoeting met prinses Ayako omdat zij zich vorige week verloofd heeft. Keizerin Michiko ontving Ayako echter alleen om haar te feliciteren.

Akihito gaf twee jaar geleden aan dat zijn gezondheidsproblemen de uitvoering van zijn functie bemoeilijkten. In 2003 werd hij behandeld voor prostaatkanker, in 2012 volgde een hartingreep met een overbrugging aan vernauwe kransslagaders.

Akihito stuurde zelf aan op een abdicatie of troonsafstand. Vorig jaar stemden het Japanse Hoger- en Lagerhuis in met die wens. Pas op 30 april 2019 staat de abdicatie gepland. Dat om tegemoet te komen aan de strikte protocolaire regels van het keizerlijke hof. Kroonprins Naruhito neemt de dag erna, op 1 mei 2019, officieel de taken van zijn vader over en wordt de nieuwe Japanse keizer. 

Akihito zal de eerste Japanse keizer in 200 jaar zijn die afstand doet van de troon. Hij breekt daarmee met aloude tradities, een speciale wet was vereist. In 2019 zit Akihito dertig jaar op de troon.

Meest gelezen