Laagterecord aantal faillissementen 

Het aantal faillissementen is in tien jaar tijd nog nooit zo laag geweest. In de eerste jaarhelft van 2018 gingen er 5 300 bedrijven overkop, een daling van bijna acht procent tegenover vorig jaar. Brussel lijkt de economische trein te missen.

Het aantal faillissementen is in tien jaar tijd nog nooit zo laag geweest. Dat blijkt uit de recentste Barometer Faillissementen van studiebureau Graydon. In de eerste jaarhelft van 2018 gingen er 5 300 bedrijven overkop, een daling van bijna acht procent tegenover vorig jaar.

In Vlaanderen zijn er 12 procent minder faillissementen,  in Wallonië is dat 17 procent minder. Er gaan bij faillissementen minder jobs verloren dan vroeger. Met 9 435 verloren jobs is dit het laagste cijfer in de afgelopen tien jaar. Voor het eerst is er in de afgelopen 20 jaar geen enkel bedrijf met meer dan 100 werknemers over kop gegaan. Hieronder vindt u een interactieve grafiek van het aantal faillissementen per gewest.

Brussel, een geval apart

Het gaat vooral om kleine fraudegevoelige bedrijven die betrokken zijn in zaken als zwartwerk en witwaspraktijken

Eric Van den Broele, Graydon

Met een stijging van 15 procent bereikt Brussel een record aan faillissementsuitspraken.  “Het gaat vooral om kleine fraudegevoelige bedrijven die betrokken zijn in zaken als zwartwerk en witwaspraktijken”, zegt Eric Van den Broele, Graydon.

Wie wordt de faillissementenkampioen?

De horecasector doet met een vijfde minder faillissementen beter dan vorig jaar. In de eerste jaarhelft gingen er 937 horecazaken failliet. De daling in het aantal faillissementen is vooral zichtbaar in Vlaanderen en Wallonië. De Brusselse horeca tekent met een stijging 12 % een record op.

Binnen de transportsector valt Brussel met een stijging van 40 procent van het aantal faillissementen ook uit de boot. De Vlaamse en Waalse transportbedrijven doen het beter dan vorig jaar.  Het aantal faillissementen op federaal niveau is met bijna een vijfde gedaald voor de kleinhandel

De bouwsector neemt wel de titel van “faillissementenkampioen” over van de horecasector. In de eerste zes maanden van dit jaar gingen er 995 bedrijven failliet, een stijging van drie procent. Ook hier is de stijging vooral een Brussels fenomeen. In vergelijking met vorig jaar gingen er in de eerste zes maanden van dit jaar, meer dan een derde van de Brusselse bouwbedrijven failliet. 

Meest gelezen